Audi e-tron GT: ezt nagyon eltalálták a németek

Mindenki kapaszkodjon meg a székébe, mert az Audi alighanem a legszebb elektromos autót vitte el idén a Los Angeles Auto Show színpadára, mely nem csupán egy egyszeri koncepcióautó, hanem egészen a gyártósorig fog vonulni. Ha azt mondjuk, hogy a mérnökök hűek maradtak a tőlük megszokott és elvárt arculathoz, és bizonyították, hogy a németek is tudnak szexi villanyautót építeni, akkor még enyhén is fogalmazunk. A tervezők látszólag ugyanis a márka legszebb modelljeiből emeltek át stílusjegyeket, így az e-tron GT gyakorlatilag az A7, S7, és a TT összeturmixolásából és elektromosításából megszületett álomautó lett. A németeknek ismét jár egy nagy taps az előrelátó gondolkodásért, hiszen csakúgy, mint az e-tron SUV esetében, a Gran Turismon sem találunk feleslegesen kirívó vonásokat, melyek az autó elektromos mivoltára utalnak. Persze az Audinak illett is szép autóval előállni, hiszen belül a Porsche Mission-E koncepció hajtáslánca mozgatja, azaz azé a villanyautóé, mely egyedülálló formatervezéséért számos díjat bezsebelt, így nem lett volna méltó, ha kívülről nem tudja hozni a villany-Porsche szintjét. Ugyan egyelőre a most bemutatott e-tron GT is csak egy tanulmány, túl sok módosításra vélhetően nem lesz szükség a gyártósorig, legalábbis bízzunk benne, ugyanis ez az autó ebben a formában biztosan nagyot fog ütni a piacon.

EZT OLVASTAD MÁR?  Délre terjeszkedik a Tesla Supercharger hálózata

Ami a meghajtást illeti, a két villanymotor 434 kW-os (590 lóerős) összteljesítménnyel teszi a dolgát, és alig 3,5 másodperc alatt felpörgeti az autót 0-ról 100 km/h-ra, a végsebesség viszont 240 km/h-n tetőzik, hogy minél nagyobb hatótávot érhessen el a sofőr. Az e-tron GT padló alatti részét teljes egészében elfoglalja a lítium-ion akkumulátor a két tengely között, mely 95 kWh-s kapacitásával nagyjából 400 kilométernyi vezetést enged a tulajnak egyetlen töltéssel a WLTP szerint. A gyártó elmondása szerint ebben közrejátszik az is, hogy a mérnökök gondos anyaghasználat mellett ultra könnyűre tervezték a karosszériát, habár vélhetően egy ekkora akkupakkból magasabb hatótávot is ki lehetne hozni. A nehéz aksi extrém alacsonyra helyezi az autó súlypontját, ami már közel akkora vezetési élményt eredményez az Audi szerint, mintha az R8-as sportautóban ülnénk. Az Audi természetesen megkapta a Porsche Mission-E 800 V-os rendszerét, így 20 perc alatt könnyedén elérhető a 80%-os töltöttség. Ha viszont a jövőben már nem lesz divat a kábel általi töltés, akkor az e-tron GT induktív módon is képes fogadni az elektromosságot 11 kW-os teljesítményen.

EZT OLVASTAD MÁR?  Kawasaki elektromos sportmotor közeleg

Sajnos legalább 2020 végéig, de inkább 2021 elejéig várnunk kell, hogy az Audi négyajtós luxusautóját az utakon is láthassuk. Addig is viszont megérkeznek az első e-tron sportterepjárók a megrendelőikhez, 2019-ben pedig jön a Sportback, a széria második tisztán villanyos tagja. 2025-ig összesen tizenkét teljesen elektromos meghajtású személygépkocsit ígér a négykarikás vállalat.

Elektromos autót használsz?