Csúszik a 60 kWh-s Nissan LEAF bemutatója

Mint ismeretes, jelen pillanatban áll a bál a Nissan háza tájékán, ugyanis a japán gyártó egykori megmentőjeként számon tartott vezérigazgatót bilincsben vitték el a hatóságok a jövedelmének eltitkolása, illetve céges források magán célú felhasználása vádjával. A Nissan igazgatótanácsa a múlt hét folyamán eltávolította Carlos Ghosnt a cég éléről, és a brazil születésű, libanoni származású üzletember tegnap a Mitsubishi vezetőségében elfoglalt helyét is elveszítette. Ugyan a Nissan szóvivője szerint minden a normális kerékvágásban megy tovább, és a botrány nem hat ki az autógyártók működésére, a japánok úgy döntöttek, hogy elhalasztják a 60 kWh-s LEAF bemutatóját. A Nissan hivatalosan nem erősítette meg, hogy a napokon belül kezdődő Los Angeles Auto Show látogatói előtt tervezte lerántani a leplet a nagyobb hatótávú villanyautóról, ám a pletykák szerint csak pár nap választott el minket attól, hogy megtudjunk mindent a kocsiról. A gyártó azzal indokolta a döntést, hogy egy későbbi időpont választásával biztosítani akarják, hogy az új LEAF akkora sajtófigyelmet kap, amekkorát megérdemel.

A jelek szerint azonban a premier eltolása nem jelenti azt, hogy az autó később kerül a gyártósorra, majd a piacokra, bár biztos információ ezzel kapcsolatban sem áll rendelkezésünkre. A 60 kWh-s LEAF-et már régóta ígérgeti a Nissan, és az állítólagosan kiszivárgott kereskedői dokumentumai szerint 2019 januárjában végre tényleg megkezdődik a sorozatgyártás, ami nem jelenti azt, hogy a 40 kWh-s változat gyártása befejeződik. A pletykák és a várakozások szerint a nagyobb aksis LEAF mintegy 5500 dollárral, azaz átszámítva körülbelül másfél millió forinttal kerül többe a jelenleg forgalmazott 40 kWh-s típusnál, amiért cserébe legalább 11 kW-os belső töltőáramkört, 100 kW-os DC töltést, és TMS-t kapunk. Azt egyelőre nehéz megjósolni, hogy mikor csendesedik le oly mértékben a Nissan körüli balhé, hogy ne árnyékolja be az új LEAF érkezését. Az eset egyébként kísértetiesen hasonlít az Audi e-tron bemutatójának elhalasztására, amit ugyan szervezési problémákkal indokoltak a németek, véletlenül éppen egy héttel korábban tartóztatták le Rupert Stadlert, a vállalat vezérigazgatóját a dízelbotrány kapcsán.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.