Sorra gyűjti be a díjakat a Jaguar I-PACE

Mindenki megdöbbenésére november elején a Jaguar első tisztán elektromos autóját választotta az év autójának egy tizenkét tagból álló független zsűri Németországban, ami nem csupán azért volt meglepő, mert nem német gyártó járműve nyerte el a díjat, hanem mert az I-PACE igencsak felemás értékelést kapott a különböző fórumokon, az alacsony energiahatékonyságot felvonultatva legnagyobb kritikájaként. Mivel a villany-Jaguar által megnyert GCOTY (German Car of The Year) megmérettetés most először lett megszervezve, sokan megkérdőjelezték hitelességét és függetlenségét, mondván, hogy ez egy jó marketing-befektetés volt a brit gyártó részéről. Ha valóban így van, akkor a Jaguar borzasztó sok pénzt költhet el az I-PACE népszerűsítésére, ugyanis a prémium sportterepjáró már 17 fontosabb díjat bezsebelt, köztük olyanokat is, melyek már hosszú évekre visszamenő hagyományokkal rendelkeznek. Az I-PACE-t az év autójának választották többek között Skóciában is, valamint ugyanezt a címet megkapta a Sunday Times magazintól, az Auto Express autós hírportáltól, az Autocartól pedig a Game Changer elismerést gyűjtötte be. Legújabban a BBC világszerte népszerű Top Gear magazinjának zsűrije ült össze egy vita erejéig, és nevezte ki az év elektromos autójának.

A Top Gear egy korábbi értékelésében az I-PACE gyorsulását, tágas utas- és csomagterét, és bátor külső formatervezését nevezte meg pozitívumként, míg az ár, az infotainment rendszer, és a hivatalos hatótáv nehéz teljesíthetősége szerepelt a hátrányok listájában. Az angolok talán az összegzésben írták le a legnagyobb bölcsességet: „Az I-PACE nem lesz mindenkié, de le a kalappal a Jaguar előtt, hogy ilyen vakmerően belépett az ismeretlenbe, és megmutatta az utat azoknak a bosszantó németeknek.”

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.