Nem csak a személyszállítás villamosításában akarnak elsők lenni a norvégok

Hosszú idő után újabb megrendelés érkezett a Tesla tisztán elektromos kamionjára – ezúttal egy norvég vállalat tette le a foglalót két darab Semire, hiszen a skandinávok nem csupán a személyi közlekedést szeretnék teljesen kibocsátásmentessé tenni, hanem a teherszállításból származó szén-dioxid emisszió nullára csökkentését is célul tűzték ki. A Travel Retail Norway duty-free üzleteket üzemeltet az ország öt legnagyobb repülőterén, a Semi feladata pedig a boltokban értékesített termékek fenntartható szállítmányozása lesz. A vállalat a legelső szeretne lenni, mely az európai kontinensen keresztül Norvégiába fuvaroz árucikkeket elektromos meghajtású tehergépkocsival. A Travel Retail Norway kommunikációs igazgatója elárulta, hogy a raktárépületek energiaellátása a tetőre szerelt napelemekkel van megoldva, most pedig a raktárak és a boltok közötti szállítás megtisztítása a cél. Így amennyiben a Tesla Semi megújuló energiából származó árammal lesz töltve, a pozitív hatása maximális lesz a klíma és a helyi légszennyezésre nézve. Norvégiában pedig a vízerőművekből származó áram arányát ismerve (90+ százalék) nehéz is lenne túl környezetszennyező módon tölteni a kamionokat.

Forrás: Electrek

A vállalat egyelőre nem tudja, hogy mikor kapja meg a két Semit, de valójában a villany-teherautó legelső európai megrendelője is egy norvég cég volt néhány héttel a jármű bemutatója után, így ha ebben a sorrendben szállítja a kaliforniai autógyártó a legyártott Semiket, akkor is a norvégok lesznek az elsők, melyek az öreg kontinensen Tesla kamiont használnak. A kétféle változatban rendelhető tehergépjármű termelése hivatalosan ez év második felében kezdődne, de elképzelhető, hogy átcsúszik 2020-ra. Ez persze az észak-amerikai példányokra vonatkozik, Európában csak kicsivel később találkozhatunk majd a teherszállítás nagy reménységével.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.