Hétfőtől megszűnik a legkisebb Model S és X

Rendkívül érdekes bejelentéssel borzolta fel a kedélyeket Elon Musk a Tesla első embere úton hazafelé Kínából. Musk egyébként a sanghaji Gigafactory 3 alapkőletétele után tegnap még találkozott Li Keqianggal, a Kínai Népköztársaság miniszterelnökével, ma, budapesti idő szerint hajnali fél 1 körül viszont már a cég zászlóshajóival a Model S-sel és X-szel kapcsolatban tett egy meglepő bejelentést: megszűnik a 75-ös akkumulátor.

Amit eddig tudunk

Túl sok háttér információnk nincs, találgatni pedig majd inkább lejjebb fogunk, most nézzük mi az ami biztos.

A fenti szűkszavú üzenetből annyi derül ki, hogy most vasárnap lehet majd utoljára rendelést leadni a a 75 kWh-ás akkumulátorral szerelt Model S és X típusokra. Valószínű, hogy azért raktáron még lesz pár autó, így akinek jó az ami készleten van, még egy pár hétig talál magának ilyet. Után, egyelőre, csak a 100-as aksi lesz.

Egy kérdésre Musk cáfolta, hogy az S és X típusok kivezetésre készülnének – miért is tennék, hiszen évek óta a maximális éves 100 ezres darabszámmal pörög a gyártósor, ami pont duplája az eredeti terveiknek.

Szintén egy Twitteres kérdésre válaszul Musk azt is elárulta, hogy a Model 3-hoz hasonlóan mostantól az S és az X sem az akkumulátor teljesítményével lesz megnevezve, hanem a rövid/közepes/nagy hatótávú megjelöléseket használják majd. Az átlagfelhasználó számára ez talán egyszerűbb, de azért remélhetőleg nem lesz hét pecsétes titok, mekkora aksi van az autónkban. A kis Tesla esetében sokáig csak találgattunk és csak a hivatalos amerikai hatósági dokumentáció árulta el a tényleges méretet.

OK, de miért?

A kérdés logikus, a válasz viszont több fajta is lehet.

Az első opció az, hogy távolítani akarják egymástól a 3/Y platformot és a nagyobbik S/X testvéreket. Magyarul levegőt akarnak adni a Model 3 és SUV testvére drágább verzióinak. Biztosan lesznek majd olyan szalagcímek amik szerint a Model 3 megölte az olcsóbb S/X eladásokat.

A gond ezzel az elmélettel csak az, hogy nettó hülyeség. Egyrészt ott, ahol van részletes adatunk – lásd Norvégia – abszolút egyértelmű, hogy az eladások döntő többségét a kisebbik akkus, olcsóbb verziók teszik ki. A cég 2016 nyarán mutatta be a jelenleg is kapható 75-ös és 100-as verziókat és a Tesla legnagyobb európai piacán ma több mint 7000 fut a kisebbik akkumulátorral felszerelt Model S-ből, míg kevesebb mint 1200 a nagyobbikból. Model X-nél kicsit jobb az arány, 5800/3200 a nagy akkumulátor javára, mivel ennél a nehezebb, nagyobb autónál a kis aksi hatótávja sokaknak már a fájdalomküszöb alatt volt. A Model Y pedig még vagy 1-1,5 évre van, tehát még ha a Long Range Model 3 fel is szívná az olcsóbbik S-ek piacát (ennyit nem fog…) az X eladásait akkor is a harmadára csökkentené a lépés.

Szerintem sokkal logikusabb az, hogy a Tesla ismét szintet akar lépni és új akkumulátor opciókat kapunk a következő pár héten belül.

Az egyik lehetőség, hogy mostantól a 100-as lesz a belépő szint és kapunk egy 120 kWh körüli csúcsverziót. Ez akár egy burkolt áremeléssel is járhat, tehát a 100-as ugyan olcsóbb lesz mint most, de nem megy le teljesen az eddigi 75-ös árszintjére. Ezzel picit tágítanák a legdrágább Model 3-ak piacát is, mert nagyobb lenne a rés a két autó között.

A másik opció, és talán ez még valószínűbb, hogy hamarosan kapunk egy 85-90 kWh körüli új belépő modellt, a 100-as aksit pedig egy 110-120 közötti verzió váltja. Ez jobban beleillik a Tesla eddigi gyakorlatába.

Tesla energiatároló egység 2170-es cellákból

A korábbi nyilatkozatok szerint, a két nagyobb autó egyelőre marad a jól bevált 18650-es cellákon, azonban eddig azt hittük ezek elérték kapacitásuk felső határát, és ezen a platformon nagyobb akkumulátor már nem várható. Ha viszont a Tesla a jobb hűtés és a jövőbeli nagyobb töltési sebesség (Supercharger v3) kedvéért teljesen áttervezte az akkupakkot, akkor akár az elmúlt évek eredményeit felhasználva talán ki tud sajtolni még ennyit a régebbi formátumból.

Ha ezzel a lépéssel egyben át is térnek a Model 3-nál használt 2170-es cellákra, akkor szabad a gazda, akár ezektől eltérő új aksi méreteket is kaphatunk. Ez csak azért kérdéses, mert Musk korábbi nyilatkozatai szerint ez az autók jelentős áttervezésével járna és a Gigafactory 1 teljes termelése is jelenleg le van kötve a Model 3 és az energia termékek (Powerwall, Powerpack) részére. Bár tudjuk, hogy a Panasonickal karöltve folyamatosan bővítik a gyártást.

Egy biztos, Musk ismét bizonyította, hogy ért a marketinghez, mert most hetekig mindenki ezt fogja találgatni.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.