Így működik a fizetés a Lukoil villámtöltőin

Egy hete fizetős a Lukoil töltőhálózatán a szolgáltatás, amit január 7-én délelőtt elsők között próbáltam ki. Máshol egy fizetős szolgáltatás megjelenése még nem lenne érdekes, de Magyarországon eddig a töltésért nem nagyon kellett fizessünk, így ez a legtöbb magyar villanyautós számára új szituációi.

Ahogy arról korábban már írtunk, a töltés szolgáltatásért a Lukoil percenként 100 forintot kér, függetlenül attól, hogy az a töltő mely csatlakozóján történik. Így a töltőt megéri akár rövidebb, néhány perces töltésekhez is igénybe venni, és a 70-80% fölött belassuló töltéssel tényleg csak azok fogják foglalni a töltőt, akiknek nagyon szükségük van az utolsó elektronokra is a következő töltő eléréséhez.

A töltés indításához mindenképpen a BookMyCharging applikációt kell használni, így azt mindenképpen érdemes telepíteni a telefonunkra. A fizetéshez szükség lesz felhasználói fiók regisztrációra is, de be lehet lépni Google illetve Facebook fiók használatával is. A töltés csak akkor indítható, ha van a töltőn foglalásunk, de a foglalás intézhető akár a töltő előtt állva is (persze inkább akkor van értelme, ha a várható érkezés előtt 30-40 perccel biztosítjuk a helyünket). A töltés a következő percben már indítható is.

A rendszer egyik furcsasága, hogy a profil oldalon nem lehet bankkártya adatokat megadni, pedig jól látható módon ott van a bankkártyák helye. A fizetőeszköz csak az első foglalásnál kerül be a rendszerbe, de azt nem is a BookMyCharging kezeli, hanem az OTP Simple rendszere. A Lukoil csak az e-mail cím és a regisztrált kártya egy a rendszer által generált azonosítója alapján hivatkozik a kártyára, de annak adataival nem rendelkezik, így a bankkártya adatok a legnagyobb biztonságban vannak.

Foglalni továbbra is csak egy vagy két 15 perces időegységet lehet, de a profilban megadható, hogy ha nincs utánunk senki, akkor meddig maradnánk még. Ez azért lényeges, mert a foglaláskor az így megadott idővel nő a lefoglalt időegység hossza, és az erre az időre eső pénzt zárolja a rendszer a megadott bankkártyán. Így ha a lefoglalt 30 perc után senki más nem akar tölteni, akkor maradhatunk még fél órát, ha a profilban azt állítottuk be.

Ha a töltést a foglalt időnél hamarabb állítjuk le, akkor a rendszer csak azt az időt (plusz 1 percet) számlázza ki, ameddig a töltőt valóban használtuk, a zárolt összeg fennmaradó részét pedig feloldja. Ha meggondoljuk magunkat, akkor a foglalás a kezdési időpont előtt büntetlenül lemondható, de ha ezt nem tesszük meg, akkor a rendszer 10 perc múlva törli a foglalást, 300 forintot beterhel, a maradék összeg zárolását pedig feloldja.

Fontos, hogy a töltő használatához frissíteni kell az applikációt, mert a január elejénél korábbi verziók nem tudják kezelni a fizetéses rendszert!

Nektek mi a véleményetek az új rendszerről, a fizetésről illetve a díjszabásról? Írjátok meg hozzászólásban!

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Antalóczy Tibor

A Villanyatosok.hu főszerkesztője, illetve a Villanyautósok Közösségének egyik alapító tagja, e-mobilitás szakértő. 2014 óta aktív elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.