A Cadillac lesz a General Motors villanyautós aduásza

A világ egyik leghíresebb, és az Egyesült Államok legidősebb autómárkáját küldi a Tesla ellen a General Motors az egyre fokozódó elektromobilitási versenyben, ami egy meglepő húzás a detroiti vállalatcsoport részéről, tekintve a gyártó korábbi elektromosítási kudarcait, és a Cadillac név összefonódását a belsőégésű motor felemelkedésével. Nem hivatalos forrásokból csütörtökön érkezett a hír, hogy a Cadillac lesz a General Motors villanyautós márkája, majd pénteken a gyártó is megerősítette, hogy igazak a pletykák, ám részletesen nem ismertette a stratégiát. Egyelőre annyit lehet tudni, hogy érkezik egy tisztán elektromos hajtáslánccal felszerelt Cadillac, mely a legelső jármű lesz a fejlesztés alatt álló BEV3 padlólemezre épülve.

Cadillac ELR plug-in hibrid

A General Motors az egyik legnagyobb hagyományos autógyártóként viszonylag hamar belépett a villanyautók piacára, mind tisztán villanyos, mind konnektoros hibrid modellekkel, ám nem aratott mindent elsöprő sikert, ami az e-autók értékesítésére irányuló motiváció hiányából fakad. A vállalat sikermodelljének számító Chevy Bolt EV majdnem 10 000 dollárral alacsonyabb ára ellenére meg sem közelíti a Tesla Model 3 eladásait, a Chevrolet Volt plug-in hibrid gyártásának leállítását pedig tavaly novemberben jelentette be a GM. A Cadillac márkajelzése alatt két tölthető hibrid vált elérhetővé, az ELR és a CT6. Az előbbi a Volt padlólemezére készült, és csupán prémium utasterében és kettővel kevesebb ajtajában különbözött a Chevrolet modelltől, ám majdnem kétszer akkora ára miatt nem sok fogyott belőle, így két év után ki is végezte a GM. Az utóbbi alacsonyabb ára és ígéretesebb specifikációi ellenére is a Volt sorsára jutott 2018 végén.

Cadillac CT6 plug-in hibrid, Forrás: Autoweek

Sokan úgy vélik, hogy a sikertelen próbálkozások és a márkanevekkel összekapcsolt presztízs fényében a General Motorsnak egy teljesen új márkát kellene indítania az elektromos modellek számára. Ezáltal elkerülhető, hogy a rendszerint drágább villanyautókat a gyártó palettáján szereplő olcsóbb hagyományos modellekkel hasonlítsák össze a vásárlók, és emiatt a szennyező járművek mellett döntsenek. A Cadillac villamosítása ellenben a legnagyobb benzinőrültek számára is egy jelzés, hogy az elektromos meghajtást komolyan kell venni.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.