Közel változatlan akkuméret mellett ért el 55%-os kapacitás-növekedést a Nissan

Sem a cellákat, sem az akkucsomagokat nem az LG Chem gyártja a Nissan számára, hanem a gyártó a saját amerikai és angliai létesítményében készíti az energiatároló egységeket a 40 kWh-s, és a 62 kWh-s akkuval felszerelt LEAF-hez egyaránt – erről adott ki közleményt a japán autógyártó, miután korábbi pletykákra építve sokan félreértették, honnan is jönnek a lítium-ionos aksik. A Nissan emellett egy videót is közzétett arról,  hogyan készülnek az amerikai kontinensre szánt villanyautók akkumulátorai az Automotive Energy Supply Corporation (AESC) Tennessee állambeli gyárában, melyet ugyan tavaly augusztusban a kínai Envision Groupnak eladott a Nissan, de 25%-ban még mindig hozzá tartozik:

Az európai kontinensen limitált darabszámban elérhető Nissan LEAF 3.ZERO e+ változat egy jelentős fejlesztést hozott az akkumulátor felépítését illetően, aminek köszönhetően a Nissan úgy tudta 62 kWh-ra növelni a kapacitást 40 kWh-ról, hogy közben az akkupakk mérete csupán egy hajszálnyival lett nagyobb.

„Az energia-sűrűség 25%-os növelése és az akkukapacitás emelése mellett is majdnem ugyanaz a méret és konfiguráció jellemzi a LEAF e+ akkucsomagját, mint az alapmodell aksiját. Egy 5 milliméteres magasság-növekedésen kívül (16 colos kerekek) az autó külső és belső dimenziói változatlanok” – foglalta össze a Nissan.

Ez pedig az akkupakkot felépítő modulok jobban átgondolt elrendezésével valósulhatott meg: egyrészt egy újfajta lézeres hegesztési módszernek köszönhetően a laminált típusú cellákat tömörítő egységek kompaktabbá váltak, másrészt pedig a korábbi megoldással ellentétben, miszerint minden modul ugyanakkora, a 62 kWh-s akkupakkban három különböző méretű modul található, melyek eltérő számú cellának adnak otthont. Innentől kezdve pedig nincs más dolguk a mérnököknek, mint a lehető legjobb helygazdálkodással kihasználni a rendelkezésre álló területet. A leírtak megértésében az alábbi ábra segít bennünket.

A végeredmény pedig 364, illetve 385 kilométeres hatótáv az amerikai EPA és az európai WLTP szerint. Folyadékhűtés továbbra sincs az aksiban, a 8 éves/ 160 000 kilométeres garancia azonban a 3.ZERO LEAF-ekre is adott. Részletesebb információkat és hazai árakat a Nissan villanyautójához az előző cikkünkben találhatnak az olvasók.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.