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
auto
2024. 04. 16. kedd

Elon Muskról sok mindent el lehet mondani, de fantáziája, szakértelme, és Twitter-aktivitása mostanra egy leutánozhatatlan világot teremtett az internet végtelen információ-halmazában, amibe belépve egyből mindenki azon kezd el gondolkodni, hogy a Tesla vezérigazgatója tényleg megőrült, vagy csak viccel, netalán minden idők leginnovatívabb elméje, esetleg ezek keveréke. Aki figyelemmel kíséri a CEO kommentjeit a közösségi platformon, vagy úgy egyébként bármilyen bejelentését, az jól tudja, hogy rengeteg olyan információ hangzik el Musk vállalatainak termékeivel kapcsolatban, melyet minden racionálisan gondolkodó ember megkérdőjelezne, a helyzet viszont az, hogy fogalmunk sincs arról, hogy mit is rejtenek a fejlesztő létesítmények falai. A leghihetetlenebb állításokat ez idáig az új Roadster tudhatja magáénak, mely azon túl, hogy a jelenleg ismert elektromos technológiát meghazudtoló módon ígér 1000 kilométernél nagyobb hatótávot és minden hagyományos hiperautót megverő gyorsulást, állítólag még a SpaceX űrtechnológiáját felhasználva rakétahajtóműveket is elszállásol a hátsó ülések helyén. Ez idáig rendben van, de amikor Elon megemlítette, hogy a Roadster talán még repülni is fog tudni, az már mindenkinél kiverte a biztosítékot.

Forrás: Tesla

Az egész világ által kíváncsian várt sportautóról az utóbbi hónapokban nem sokat lehetett hallani, ám egy rajongó Twitter-bejegyzése ismét egy érdekes beszélgetést hozott össze a vezérigazgató és a kommentelők között. A rajongó arról posztolt, hogy a Model S milyen elképesztő fejlődésen esett át 2012 óta, és alig várja, hogy milyen lesz 2022-ben az elektromos szedán. Erre egy másik rajongó egy a Vissza a jövőbe című film föld fölött lebegő DeLorean-ját ábrázoló GIF-fel válaszolt, amire Elon a következőképpen reagált:

„Valójában az új Roadster tényleg képes lesz valami hasonlóra.”

A megdöbbent hozzászólók kérdésére a vezérigazgató azt is hozzátette később, hogy egyáltalán nem viccel, és hogy ez a SpaceX-nél használatos úgynevezett COPV (composite overwrapped pressure vessel) palackokkal lehetséges, ami a legegyszerűbben megfogalmazva magas nyomáson tárolt sűrített levegőt jelent. Ami pedig az autó gyorsulását illeti, a CEO szavaival élve a határ az emberi tűrőképesség. Ezen a ponton nem egyszerű megjósolni, hogy mire is lesz képes az űrtechnológiával felszerelt villanyautó, ugyanis nem sűrűn találkozik ilyennel az ember. Természetesen rengeteg kérdés felmerül bennünk az állítólagos lebegő autóval kapcsolatban, többek között az is, hogy hogyan fog átmenni az engedélyezési eljáráson. Elon Musk erre azt mondta, hogy a jogalkotás még nincs felkészülve ennek a szabályozására, tehát nem lesz szabályellenes. Amíg pedig nem tudunk részleteket, addig a rajongók segítenek elmélyedni Musk fantáziavilágában:

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.