Főoldal » elektromosautó-töltés » Helyére került az első magyarországi ultra töltő

Helyére került az első magyarországi ultra töltő

A XI. kerületben a héten felállították a MOL Nagyszőlős utcai benzinkútján Magyarország első ultranagy teljesítményű villámtöltő oszlopát. A 150 kW-os DBT gyártmányú töltőn CCS és CHAdeMO csatlakozó is található, de egy Type2 kábelen maximum 22 kW teljesítménnyel AC töltést is biztosít majd (fizikailag 43 kW-re lenne képes, de a MOL Plugee AC-n a többi töltőn eddig  csak 22 kW-ot biztosított). A 150 kW-os egyenáramú teljesítmény épp háromszorosa annak, amire az eddigi legjobb töltők képesek, azonban egy autónak ezt a teljesítményt ez a töltő sem fogja tudni kiszolgálni. Mivel egyelőre az Audi e-tronon kívül nincs másik autó a piacon, ami ki tudja használni a 150 kW-os teljesítményt, a töltőt úgy állítják be, hogy az a rendelkezésre álló teljesítményt megossza a CCS és a CHAdeMO ágak között, így ez lesz az első töltő Magyarországon, amelyen egyszerre két autót is lehet 75 kW teljesítménnyel villámtölteni. CCS oldalon ezt a teljesítményt a Jaguar I-Pace, a Hyundai Ioniq és a Hyundai Kona is fel tudja venni, de állítólag képes 50 kW-nál nagyobb teljesítménnyel tölteni a Kia Soul EV is. A többi autó, ideértve a CHAdeMO adapterrel rendelkező Teslákat is, maximum 50 kW felvételére képes, így nekik a nagyobb teljesítményű töltő nem biztosít előnyt a többi villámtöltőhöz képest.

(fotók: Gábor111)

Az új ultra töltő ugyan már a helyén van, de még az egyéb munkálatok (felfestés, matricázás, bekonfigurálás, stb.) miatt nem használható. A készülék átadójára várhatóan 2019. március 13-án kerül sor, amikor további részleteket is megtudhatunk majd a MOL töltőtelepítési stratégiájáról. A cég már dolgozik a budapesti Golgota téri kútra tervezett töltőn, de készülnek már az esztergomi helyszínek és néhány hónapon belül telepítik a debreceni villámtöltőt is.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Antalóczy Tibor

A Villanyautósok.hu alapítója és főszerkesztője, e-mobilitás szakértő. 2014 óta elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.