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
auto
2024. 04. 16. kedd

Egyesíti erőit a BMW Group és a Daimler AG, és közös vállalkozásként fejlesztik a már meglévő, jelenleg közel 60 millió fogyasztó igényeit kielégítő mobilitási projektjeiket. A két német autógyártó együttesen több mint egymilliárd euróval támogatja a nagyvárosi közlekedés optimalizálását célzó öt szolgáltatás bővítését, melyek az autómegosztó, személyfuvarozó, parkolást segítő, járműtöltési, valamint multimodális közlekedési szolgáltatások területeit ölelik fel.

„Egy abszolút piacvezetőnek számító, globális méretű hálózatot építünk ki. Az a hatvanmillió ember, akik mobilitási szolgáltatásaink hétköznapi alkalmazásával már most is ügyfeleink, a jövőben a tökéletesen integrált autómegosztó szolgáltatás hosszú távon fenntartható ökoszisztémájából, a személyfuvarozás lehetőségeiből, valamint parkolást segítő, járműtöltési és multimodális közlekedési szolgáltatásainkból is egyformán részesülhetnek. Egyértelmű célt tűztünk ki magunk elé: ezen öt mobilitási szolgáltatás jövőbe mutató összefonásával egy olyan közös mobilitás-szolgáltatási portfóliót hozunk létre, amelyben a tisztán elektromos meghajtású, önmagukat vezető járművek képesek lesznek automatikusan parkolni és feltölteni magukat, miközben a tömegközlekedés többi résztvevőjével is szorosan együttműködnek” – foglalta össze az együttműködés célkitűzéseit Harald Krüger, a BMW AG igazgatótanácsának elnöke.

Az Európában és az Egyesült Államokban egyaránt igénybe vehető nagyvárosi közlekedési szolgáltatások az alábbi öt projekt keretein belül segítik a metropoliszokban élők hosszú távon is fenntartható, egyszerű, és biztonságos utazását:

  • A REACH NOW alkalmazást már közel 6,7 millió ember használja útvonalterv készítésére, online jegyvásárlásra a tömegközlekedési eszközökre, személyi fuvar hívására, valamint kerékpárbérlésre.
  • A CHARGE NOW az elektromos járművek töltésével kapcsolatos szolgáltatások menedzselésére létrehozott Digital Charging Solutions GmbH (DCS) projektje, mely megkönnyíti a villanyautósok számára a szabad töltőoszlopok megtalálását, használatát, és a töltésért való fizetést. A felhasználók a világ huszonöt országában, közel 250 üzemeltetőhöz tartozó, több mint 100 000 darab járműtöltő állomáshoz férhetnek hozzá.
  • A PARK NOW a legnépszerűbb alkalmazás mind közül: segítségével mintegy 30 millió autós tudja kényelmesen és gyorsan megtalálni a legközelebbi szabad felszíni, vagy felszín alatti parkolóhelyet több mint 1100 városban, továbbá le is foglalhatják, meg is hosszabbíthatják, és ki is fizethetik a parkolást az applikáción keresztül. A BMW Group szerint napjainkban a városi forgalom 30%-át a parkolóhelyet kereső autósok jelentik, ettől szabadítja meg a PARK NOW az utcákat.
  • A FREE NOW több mint huszonegymillió ügyfelet és mintegy 250 000 sofőrt hoz össze személyfuvarozás céljából, de a felhasználók egyetlen gombnyomással bérelhetnek autót, vagy éppen elektromos robogót.
  • A SHARE NOW az autómegosztó rendszereket preferáló fogyasztók kedvelt applikációja, melyen keresztül a világ harmincegy városának több mint 20 000 darab gépkocsijához férhetnek hozzá okostelefonjaik beizzításával.

A BMW Group és a Daimler AG közös vállalkozásának központja Berlin lesz, ám a közlekedési szolgáltatások nem csupán a fővárosban, hanem egész Németországban több ezer új munkahelyet teremtenek az elkövetkező néhány évben.

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.