Jön az összkerék-meghajtás a Nissan villanyautóiba

Új, duplamotoros összkerék-meghajtást mutatott be a Nissan az idei CES kiállításon, mely a gyártó elmondása szerint a prémium sportautókéhoz hasonló teljesítményt és kezelhetőséget biztosít villanyautói számára. Az e-4ORCE fejlesztésének alapjait a Nissan GT-R Attesa E-TS nyomatékelosztó rendszere, valamint a Patrol terepjáró intelligens 4×4 hajtásrendszere során szerzett tapasztalatok adják, amelyekkel minden korábbinál nagyobb tapadást, megbízhatóbb menetstabilizációt, és pontosabb kanyarodást ígér az új rendszer. A kényelmesebb vezetési élményhez hozzájárul mindkét villanymotor regeneratív fékezése, ami a városi utak gyakran ismétlődő megállásait és elindulásait teszi komfortosabbá.

A technológia először az Ariya Concept gyártási változatába kerül be, de a Las Vegas-i rendezvényen egy átalakított LEAF-ben is bemutatta a Nissan, ami egyébként ugyanaz a jármű, mely tavaly októberben már felkerült a címlapokra. Akkor a gyártó gyorsan eloszlatta az összkerék-meghajtású LEAF érkezéséről szóló pletykákat, és elmondta, hogy a kocsi mindössze tesztautóként szolgál a vállalat következő generációs hajtásláncához, ami igazi áttörést ígér teljesítményben, fékezésben, és kezelhetőségben. A kigyúrt LEAF 227 kW-os teljesítménnyel és 680 Nm nyomatékkal állt elő, ami több mint kétszerese a modell alapváltozatáénak. Az AWD hajtás októberi tesztelése az alábbi videóban látható.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.