Európai gigagyárat jelentett be a Volvo

Közös vállalkozást alapít a Volvo Car Group és Svédország vezető akkumulátorgyártó vállalata, a Northvolt a Volvo és a Polestar autómárkák elektromos autóiba tervezett akkucellák fejlesztéséhez és gyártásához – jelentették be ma a partnerek. Az egyenlő részben birtokolt új cég első feladata egy kutatás és fejlesztési központ létrehozása lesz, amely 2022-ben kezdi meg működését Svédországban, az itt kifejlesztett új generációs technológiák pedig egy európai gigagyárban mennek gyártásba. A potenciálisan évi 50 GWh kapacitásúra tervezett akkucellagyár várhatóan 2026-ban kezdi meg a termelést.

A Volvo közleményében azt is hozzátette, hogy a Northvolt első, svédországi akkugyárából is vásárol cellákat, évi 15 GWh-t 2024-től kezdődően. A már meglévő együttműködéseket kiegészítve a mostani megállapodás már elegendő lesz a Volvo jelenlegi elektrifikációs terveinek megvalósításához, amely szerint az évtized közepére az összes értékesítés fele tisztán elektromos lesz, 2030-tól pedig csak villanyautókat fog árulni – írja a kínai Geely vállalatcsoport tulajdonában lévő svéd márka.

Polestar Precept

A gigagyár pontos helyszínét egyelőre nem árulta el a Volvo, de a számítások szerint 3000 főnek ad majd munkát, és 100%-ban megújuló forrásból szerzett energiával működik, töredékére csökkentve az autógyártók elektromos autóinak környezeti lábnyomát. Ez már csak azért is fontos, mert a Polestar tervei között szerepel megépíteni a világ első, tényleg karbonsemleges autóját, azaz amely már nem offset révén éri el a nettó nulla kibocsátást, hanem eleve semmilyen üvegházhatású gáz emissziójával nem terheli a légkört. A közös vállalkozás által termelt cellákat elsőként a Volvo legkelendőbb modelljének, az XC60-nak az elektromos változata kapja meg.

A Northvolt akkumulátorai számos európai autómárka villanyautójának adnak életet – a cég legfontosabb partnere a Volkswagen, mely saját maga építi fel a Northvolt második akkugyárát, Salzgitterben, de a svédországi Skellefteå városában felhúzott létesítményből a BMW Csoportnak is jut.

A Volvo Cars jövőbeni technológiáiról június 30-án, a Volvo Cars Tech Moment eseményen hallhatunk részletesebben.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.