Hamarosan nem lesz több új belsőégésű Audi

Öt éven belül egy nagy horderejű változás éri el az Audi modellkínálatát: német hírportálok a múlt hét végén arról számoltak be, hogy 2026 után a belsőégésű motor semmilyen formában nem kerül be a márka új járműveibe. Ez azt jelenti, hogy ettől a dátumtól kezdve sem benzines, sem dízeles, sem hibrid meghajtású modellek nem csatlakoznak újonnan a palettához, kizárólag teljesen elektromos autókkal bővül majd a vásárlók által elérhető felhozatal. Mindez azonban nem azt jelenti, hogy az évtized második felében már nem lehet fosszilis üzemanyaggal hajtott Audit venni, az értékesítés ezután is folytatódik, a tervek szerint nagyjából a 2030-as évek elejéig – várhatóan eddig tart majd a forgalmazása a legutoljára, 2026-ban bevezetett Q-jelzésű hagyományos sportterepjárónak.

Audi Q4 e-tron

A német sajtó szerint az Audi vezetősége is megerősítette a híreket, de a napokban egy hivatalos közleményben is megosztják a világgal a részleteket. A döntés hátterében egyébként az Euro 7-es környezetvédelmi szabvány bevezetése állhat, Markus Duesmann vezérigazgató ugyanis már a múlt hónapban arról beszélt egy interjúban, hogy a szabályozás nagy mértékben megdrágítja a belsőégésű motorok költségét, így az évtized közepe tájékán várható egy fordulópont, amely után jobban megéri az elektromos technológiát fejleszteni és gyártani.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.