Főoldal » elektromos autó » Hűtőkocsiként is megépült a puttonyos Nissan-furgon

Hűtőkocsiként is megépült a puttonyos Nissan-furgon

A szlovákiai Voltia arról vált Európa-szerte ismertté, hogy a Nissan e-NV200 típusú elektromos kisteherautójának a karosszéria megtoldásával nagyobb csomagteret adott, így akiknek gyári 4 köbméteres változatban nem kínál elég helyet a modell, azok már 8, illetve 10 köbméter raktérrel is megvásárolhatják a villanyautót. Egy 2019-ben indított projekt hamarosan azok számára is megoldással szolgál, akik kibocsátásmentesen szeretnének hűtést igénylő árukat szállítani: a Nissan eNV200 XL Voltia hűtőkocsi változatának prototípusa megkapta az engedélyt, hogy Ausztria útjain, valós körülmények között teszteljék.

Forrás: Voltia

A Voltia becslései szerint évente mintegy 60.000 hűtőkocsit értékesítenek az autógyártók Európában, és a hűtéshez szükséges energiát szinte mindegyikben fosszilis üzemanyagból biztosítják. Akad olyan példa is, ahol a jármű tisztán elektromos hajtása ellenére dízelgenerátorral végzik a hűtést – ezzel szemben a Voltia megoldásánál, melyet a PRODUCTBLOKS nevű vállalat fejlesztett, a hűtőegység a magas feszültségű akkumulátorból nyeri az energiát, így az egész jármű működése kibocsátásmentes.

Forrás: Voltia

A raktér hűtése jelentős mennyiségű energiát igényel, a szlovák cég közleménye szerint egy dízeles furgon fogyasztása a duplájára is nőhet egy ilyen átalakítással. Elektromos meghajtásnál a rendszer hatékonysága nagyot nő, ám értelemszerűen az autó hatótávja megérzi, hogy az akkumulátor más célra is biztosít elektromosságot. A tesztek során kiderül, hogy valós közlekedési körülmények között, potenciális vásárlók feladatait miképpen tudja elvégezni az elektromos hűtőautó. A Voltia szerint a legnagyobb üzleti lehetőség az élelmiszerek és gyógyszerek városi és városkörnyéki szállításában mutatkozik.

Az autó fejlesztésében számos technológiai partnerrel és kutatóegyetemmel együttműködött a Voltia, amelyek a ZERO Logistics és a CONSERVE projekteken keresztül összesen 3,3 millió eurós támogatást kaptak a megvalósításhoz az osztrák klímavédelmi minisztériumtól.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.