A jövő héttől applikáció kell a horvát ELEN töltőkhöz

A magyarok egyik legkedveltebb nyaralási célpontja a horvát tengerpart, ahová néhány napja már védettségi igazolvánnyal, koronavírus elleni oltással nem rendelkezők is szabadon utazhatnak, mivel Horvátország a zöld zónába sorolta Magyarországot.

A remek (és egyelőre többségében ingyenes) villámtöltő hálózatnak köszönhetően sokan elektromos autóval kelnek útra az Adriára. A legnagyobb helyi szolgáltató, az ELEN töltői eddig plug&charge módszerrel működtek, azaz nem volt szükség applikációra vagy RFID azonosítóra a töltés elindításához, a kábel csatlakoztatásakor azonnal és automatikusan indult a töltés, vagy az oszlop kezelőszerveit kellett használnunk.

A jövő héten azonban változik a rendszer, június 30-tól már csak az ELEN okostelefonos applikációval indíthatók majd a töltőoszlopok. A töltés indításához az oszlopokon elhelyezett QR kódot kell leolvasni, vagy kézzel kiválasztani az alkalmazásban a megfelelő töltőt. Az alkalmazás Android és iOS rendszerre egyaránt letölthető. Az alkalmazásban természetesen látható a töltők elhelyezkedése térkép és lista nézetben, a töltők pillanatnyi állapota, valamint a navigációs alkalmazásunkba is átküldhetjük a töltő címét, így egy gombnyomással kezdeményezhetünk útvonaltervezést a kiszemelt töltőoszlophoz. A töltők használata egyelőre ingyenes marad.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.