Németország idén nyáron nem fog támogatást fizetni a naperőműveknek

Egyik korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk arról, hogy idén nyáron egész Európában rég nem látott szintekre emelkedett az áram tőzsdei ára. Az áremelkedés már az év elején elkezdődött, de csak a nyáron érte el azt a szintet, ami már mindannyiunk számára érezhető lesz.

Az okokat a fosszilis energia árának emelkedésében kell keresni, az ipari termelés növekedése miatt ugyanis megnőtt a kereslet a szén és a földgáz iránt, ami természetszerűleg megnövelte a piaci árakat. Ezzel párhuzamosan a kibocsátási célok elérését szem előtt tartva az Európai Unió is csökkentette a forgalomban lévő kvóták mennyiségét, növelve azok piaci értékét, ami még tovább növelte a fosszilis energiát használó erőművek költségeit.

A német áramtőzsde havi átlagárai június óta 70 EUR/MWh fölött tartózkodnak, amire 2008 óta nem láttunk példát, ez pedig érdekes következményekkel járt a németországi naperőművek számára. Bár működik már néhány olyan naperőmű is az országban, amely a támogatási rendszeren kívül létesült, a többségük még mindig támogatásra szorul, sokuk azonban idén nyáron egyetlen centet sem fog kapni. Hogy miért, ahhoz nem árt kicsit tisztában lennünk a támogatási rendszer működésével.

2015 óta egy bizonyos méret felett, ami tetőre szerelt rendszerek esetében 100 kW, talajon lévő erőművek esetében 750 kW, minden tulajdonosnak saját magának kell értékesítenie a megtermelt áramot, az értékesítéshez azonban ártámogatást vehet igénybe. Ennek összegét minden erőmű esetében egy aukción állapítják meg, ahol a pályázó tesz egy ajánlatot az általa elvárt garantált átvételi árra. Az aukción a meghirdetett kapacitás keretéig a legalacsonyabb ajánlati árak nyernek, a nyertesek pedig 20 éven keresztül meg fogják kapni ezt a garantált összeget, oly módon, hogy a tőzsdei referenciaárat kiegészítik a garantált átvételi ár összegéig. A támogatás mértéke tehát nem fix, hanem a piaci árak függvényében hónapról hónapra változik.

A naperőművek piaci referenciaárai 2021-ben. Forrás: netztransparenz.de

Ez a piaci referenciaár júniusban 68,6 euró, júliusban pedig 74,1 euró volt megawattóránként. Ha megnézzük az aukciók eredményeit, akkor azt láthatjuk, hogy az elmúlt években mindegyiken 70 euró alatt maradt a nyertes ajánlatok átlaga, ez pedig azt jelenti, hogy a legtöbb naperőmű esetében a piacon elérhető árak június óta meghaladják a számukra megállapított garantált átvételi árat, ezért erre az időszakra nem jogosultak támogatásra. Mindez egyébként a szélerőművek esetében is igaz, mert ott is 60-70 euró közötti garantált átvételi árak jellemzőek.

A támogatások forrását a lakossági áram árába beépített hozzájárulás adja, ez most 6,5 cent/kWh. Ha idén kevesebb támogatást kapnak nap- és a szélerőművek, akkor csökkenhet a hozzájárulás összege, ez azonban csekély vigasz lesz a fogyasztók számára, amennyiben ezt a magasabb nagykereskedelmi ár ellensúlyozza.

A magas tőzsdei ár ugyanakkor kedvező lehet a piaci alapon működő naperőműveknek, amelyek száma így gyorsabban nőhet. Ezt persze néhányan azzal fogják kifogásolni, hogy a kvóták árának emelésével megbillentették a pályát a megújulók számára, és így valójában nem is lesz annyira piaci a működésük. De kérdem én, ha a légszennyezés okozta költségeket az adófizetőknek kell állniuk, az mennyiben tekinthető tisztességes versenynek? Nem lehet, hogy akkor lesz csak kiegyenlített a versenypálya, ha a szennyezőknek is viselniük kell az általuk okozott externáliák költségeit?

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.