Zabálják az olaszok a villanyminiket

Sokan a mai napig úgy vélik, hogy egy elektromos autó csak városi közlekedésre alkalmas. Aki kipróbált már egy nagyobb hatótávú elektromos autót, jól tudja, hogy ez nem igaz. Olaszországban viszont úgy tűnik a tisztán elektromos kisautó kínálat bővülése és a hazai gyártás megjelenése hozta el a valódi áttörést.

Miközben a világ legnépszerűbb elektromos autója magasan a Tesla Model 3, addig Olaszországban csak az eladási listák 4. helyére képes felkapaszkodni az amerikai „népautó”, a trónról pedig az előző év végi piaci bevezetésétől kezdődően letaszíthatatlan az új Fiat 500e. 2021 első felében több mint 5000 darab talált gazdára, amivel jelentős szeletet hasított ki magának a 30.384 új regisztrációból. Ennyi tisztán elektromos autót helyeztek üzembe ugyanis az év első felében összesen az olaszoknál, ami majdnem eléri a teljes 2020-as forgalomba helyezések számát, így jó esély van rá, hogy idén duplázni tud az olasz villanyautó-piac. Sőt, tulajdonképpen háromszorosára nőttek a tisztán elektromos eladások, ha 2020 első félévéhez hasonlítjuk, amikor 9595 villanyautót helyeztek forgalomba, azonban 2020 első félévében a COVID miatti lezárások erősen befolyásolták a számokat, így talán reálisabb csak duplázásra számítani. Akárhogy is, 2021 első félévében az olasz autópiacból a tisztán elektromos modellek 3,4%-ot hasítottak ki a tavalyi 1,7% helyett.


A konnektoros hibridek piaci részesedése számszerűen is nagyobb (37.937 db), az előző évhez viszonyítva azonban ez a szám sokkolóan magas, 554%-os növekedést jelent, ezzel 4,3%-os piaci részesedést elérve az előző évi 1% után.

A Fiat 500e mellett egyéb gyártók kis autói is nagyon népszerűek az országban, második helyen a Smart ForTwo áll, 3580 eladott példánnyal, harmadik pedig a Renault Twingo ZE 3127 regisztrációval, a Tesla Model 3 összesen 3115 példánya csak a negyedik helyre volt elegendő. Az olasz utcák szélességét is figyelembe véve természetesen nem meglepő, hogy az apró járműveket részesítik előnyben, a többség nem szeretne úgy járni, mint az alábbi videón látható Ferrari vezetője Rómában.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.