Főoldal » elektromos autó » Elleptek egy lakóövezetet az eltévedt önvezető autók

Elleptek egy lakóövezetet az eltévedt önvezető autók

A San Franciscói Richmond District lakói meglehetősen szokatlan jelenségre lettek figyelmesek, miután az egyébként csendes, és alacsony forgalmú lakóövezetükben megjelentek a Waymo önvezető autói. Az autonóm járművek látványa önmagában már nem okoz meglepetést Kaliforniában, de amikor egymás után folyamatosan hajtanak be egy zsákutcába, hogy aztán a biztonsági sofőrnek kelljen kimanőverezni őket egy Y megfordulással, akkor már gyanítható, hogy valami nincs teljesen rendben.

A CBS SF Bay Area helyszíni riportjából kiderül, hogy a Waymo önvezető technológiájával felszerelt Jaguar I-PACE elektromos autók minden egyes nap sikeresen eltévednek a kerület 15. sugárútján, és ez a jelenség nem csupán nappal tapasztalható. Az egyik lakos azt nyilatkozta a riporternek, hogy az egyik éjjel egy űrhajóra emlékeztető furcsa hangra ébredt – szerencsére nem az ufók próbálták elrabolni, csak a villanyautók gyalogosfigyelmeztető audiorendszere kapcsolt be az alacsony sebesség miatt.

És nem csupán néhány járműről van szó naponta. A híradó forgatása alatt gyakorlatilag sorban álltak az autók, hogy elmenjenek a zsákutca végéig, majd kétségbeesetten átadják a sofőrnek az irányítást. A helyiek szerint naponta akár 50 önvezető autó is megfordul az úton, ami elsősorban a zaj miatt idegesíti az otthonról dolgozókat, de néhányan balesetveszélyesnek tartják az állandó forgolódást, ráadásul a közlekedést is megnehezíti a megnövekedett forgalom.

A lakosok megszólították a járművek biztonsági sofőrjeit, akik állítólag csak annyit tudtak mondani, hogy az autó programozva van, ők pedig csak a munkájukat végzik. A CBS felvette a kapcsolatot a Waymóval, amely megköszönte a lakosság jelzését, és azt ígérte, kivizsgálja mi okozhatja az autók bizarr viselkedését, amely a helyiek állítása szerint már legalább 6-8 hete tart.

 

Címlapkép forrása: KPIX 5 CBS SF BayArea

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.