auto
2024. 02. 26. hétfő

2 óra alatt elfogyott az összes Ioniq 5 Ausztráliában

Kedden, az ausztrál keleti nyári idő szerint reggel 9:30-kor nyílt meg az online rendelés a Hyundai Ioniq 5 tisztán elektromos autóra Ausztráliában, ám kicsivel több, mint 2 óra elteltével le is zárult – a villanyautóéhes vásárlóknak ennyi idő kellett ahhoz, hogy az összes elérhető példányt elkapkodják. Ebben közrejátszott, hogy a chiphiány miatt mindössze 240 darabot allokált Ausztráliának az értékesítés első fordulójában a dél-koreai autógyártó, ugyanakkor valószínűleg az eredetileg tervezett 400 darabos mennyiség sem tartott volna ki sokkal tovább.

Hyundai Ioniq 5 villámteszt

A reggeli roham résztvevői közül sokan technikai problémákra panaszkodtak, amelyek miatt egy hajszállal lecsúsztak a rendelésről – a beszámolók alapján olyan fergeteges élményben lehetett részük, mint azoknak a magyaroknak, akik állami támogatásra próbáltak pályázni a nyáron elektromos autó vásárlásához. A Hyundai szerdán reagált a történtekre, és elmondta, hogy a honlap túlterhelése valóban technikai problémákhoz vezetett, és a szerencsésebbek villámgyorsan lefoglalták az összes autót, de folyamatosan tájékoztatni fogja a jármű elérhetőségéről azokat, akik lemaradtak a rendelés első köréről.

Egyelőre azonban nem sok jó hírrel tud szolgálni a várakozók számára, hiszen a második fordulóra idén biztosan nem kerül sor. Valószínűleg 2022 elején lehet újra rendelni a 71.900 ausztrál dolláros indulóáron kínált Ioniq 5-öt, de erről akkor születik döntés, amikor már tisztán látni lehet a kínálat alakulását.

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.