Öt év alatt öt elektromos Bentley érkezik

A Bentley 2020 novemberében jelentette be az úgynevezett Beyond100 stratégiáját, amelynek legfontosabb célkitűzése az elektromos autókra való teljes átállás és a karbonsemleges működés elérése 2030-ra. A Crewe-i gyártóközpontból közvetített tegnapi konferencián ennek a stratégiának a felgyorsításáról beszélt a vállalat vezetősége, amit a Five-in-Five tervre alapoznak.

A Five-in-Five onnan kapta a nevét, hogy 2025-től kezdődően, öt éven keresztül minden évben megjelenik egy tisztán elektromos modell a brit luxusautó-márka kínálatában. Azért éppen 2025-től, mert abban az évben kerül piacra a Bentley legelső villanyautója, s ezáltal fordulópontot jelent a vállalat meghajtás-stratégiájában. A márka hibridekkel kezdte az elektromosítást, a Bentayga már elérhető konnektoros hibrid hajtásrendszerrel, idén pedig a Flying Spur is megjelenik konnektorral az oldalán.

A tegnapi konferencián elhangzott az is, hogy az angliai központ kulcsszerepet fog játszani a márka átalakulásában. Crewe-ben történik majd az első villanyautó fejlesztése és gyártása, s ezt követően a Five-in-Five terv valamennyi elektromos járművét itt tervezik és fejlesztik. A következő 10 évben 2,5 milliárd fontot fordít fenntarthatósági beruházásokra a Bentley, aminek köszönhetően a Crewe-ban található gyára ultramodern, rugalmas, és digitális létesítménnyé alakul. A gyárban már 2019 óta karbonsemlegesen állítják elő az autókat, de az új kezdeményezéssel a vízfogyasztást, a lerakásra ítélt hulladékot, és egyéb környezeti hatásokat is nullára szeretnének csökkenteni 2030-ra.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.