Videó: még kifüstölni sem lehet a Tesla utasát

A Model X-ben és a Model S-ben 2015 óta, a Model Y-ban pedig 2020 óta elérhető az úgynevezett Bioweapon Defense Mode, amely a Tesla elmondása szerint még egy esetleges gáztámadással szemben is megvédi az utasokat. A funkció hatalmas HEPA (High Efficiency Particulate Air) szűrőkre támaszkodik, amelyek állítólag 100-szor hatékonyabbak a prémium autógyártók által használt szűrőknél, és a levegőben lévő finom részecskék, gáznemű szennyeződések, baktériumok, vírusok, pollenek, és penészspórák legalább 99,97%-át kívül tartja.

Az izgalmas elnevezés ellenére nem csak a biológiai támadások ellen véd a funkció. Ez a légszűrőrendszer felel azért, hogy vezetés közben ne szívjuk be az előttünk haladó hagyományos autók egészségkárosító égéstermékeit. De hogyan is működik a Bioweapon Defense Mode a valóságban? A kérdésre a Tesla által közzétett videó mutatja meg a választ.

Hacsak nem egy kormoló dízelbusz mögött haladunk az úton, akkor a tüdőnket károsító légszennyezés kvázi láthatatlan. A Tesla ezért piros füsttel árasztotta el az átlátszó óriáslufit, amibe a Tesla Model Y-t, és egy „Not-a-Tesla” (BMW X3) autót parkolt. Az elektromos autóba be is ült egy Tesla-alkalmazott, de arra nem akadt önként jelentkező, hogy a másik jármű védelmét is a saját bőrén tesztelje, ami bölcs döntésnek bizonyult, hiszen annak utasterét ellepte a piros füst. A kísérlet után kivették a Tesla szűrőit, hogy látható legyen, mennyi piros port sikerült felfogniuk. Természetesen a bemutató nem tudományos keretek között zajlott, és semmilyen hivatalos összehasonlításhoz nem képez alapot különböző autómodellek között, de azt látványosan megmutatja, mire képes a Tesla levegőszűrője.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.