Egyetlen autó sem érte el télen a WLTP hatótávot

Már hagyományosnak tekinthető az évente kétszer (télen és nyáron) megrendezett nagyszabású norvég villanyautó hatótávteszt, melynek során lemerülésig hajtanak egyszerre 20-30 elektromos újdonságot, hogy megnézzék mennyi az autók hatótávolsága valós körülmények között. A Norvég Automobil Szövetség és a motor.no tegnap végezte el az idei téli tesztet, ezúttal 31 elektromos autó részvételével. A valós hatótáv mellett a tesztelők arra is kíváncsiak voltak, hogy hogyan viselkednek az autók energiatakarékos módban a hatótáv végén, és milyen gyorsan tölthetők vissza 80%-ra.

Az autók 100%-ra töltve vágtak neki a tesztnek, zárt garázsból indulva. Az esélyegyenlőség szellemében sem az utasteret, sem az akkumulátort nem melegítették elő. Minden autó ugyanazon az útvonalon haladt, normál közúti forgalomban, azonos napon, hasonló vezetési stílussal és a fűtést mindegyikben 21 fokra, és az ülésfűtést is bekapcsolták a legkisebb fokozaton. Az útvonal tartalmazott városi, autópályás és országúti szakaszt is. A teszt során végig 60 és 110 km/h közötti sebességgel haladtak. Az autóknak fel kellett kapaszkodni egy emelkedőn is, igaz a legmesszebbre érő autóknak egy második emelkedő is jutott.

A három dobogós idén 500 kilométernél is messzebb jutott. A fejlődést jól példázza, hogy a 2020-as hasonló teszten ez még egyetlen modellnek sem sikerült. Az élen a Tesla Model 3 LR összkerekes változata, a Mercedes-Benz EQS 580 4matic, illetve a BMW iX Xdrive 50 végzett. Az autók közös jellemzője, hogy valós hatótávjuk 10-30%-kal elmaradt a WLTP ciklus szerint megadott gyári adattól. Az egyes típusok közötti eltérés mértéke azonban jelentős, meglepő módon egy kínai modell, a BYD Tang közelítette meg leginkább saját WLTP hatótávját, a leggyengébben pedig egy Škoda szerepelt ebből a szempontból.

Frissítés (2022.01.28 9:00): Olvasónk, Hajdú Tibor, egy harmadik táblázatot is készített, amelyben összegyűjtötte a tesztben résztvevő autók nettó akkumulátor kapacitását, amit összevetett a teszt során felhasznált energiával. A felhasznált energia a műszerfalán kijelzett fogyasztás és a lemerülésig megtett táv szorzata. A harmadik táblázat a cikk végén található.

Címlapkép: NAF

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.