Főoldal » elektromos autó » Pénteken véget ér Európa egyik legnépszerűbb autójának gyártása

Pénteken véget ér Európa egyik legnépszerűbb autójának gyártása

2023. július 7-én pénteken végleg leáll a Ford Fiesta sorozatgyártása az autógyártó vállalat kölni létesítményében. Ahogy akkor mi is beszámoltunk róla, az amerikai márka tavaly ősszel jelentette be a egyik legnépszerűbb és leghosszabb ideje gyártott modelljének közelgő végét, a döntést pedig azzal indokolta, hogy a Fiesta az elektromobilitásnak adja át a helyét. Azóta már kiderült, hogy ez a korszakváltó Ford Explorer SUV-t jelenti, amely a június 12-én megnyitott, vadonatúj csúcstechnológiás gyártórészlegen fog készülni az európai vásárlók számára.

A Fiesta 47 évet és összesen nyolc modellgenerációt élt meg. Az utolsó két példány a Fordnál marad, és az egyiket Kölnben, a másikat pedig az Egyesült Királyságban fogják kiállítani. A kompakt ferdehátú számos autópiac eladási listáit hódította meg az elmúlt évtizedekben, az Egyesült Királyságban például 2009 és 2020 között végig uralta a toplistát, és ezzel gyakorlatilag a leghosszabb ideig a legkelendőbb modellként értékesített autó lett az országban.

A COVID-19 idején azonban áldozatul esett az autógyártók profitmaximalizáló magatartásának, amely során erőforrásaikat inkább a jövedelmezőbb modellek gyártására fordították, és 2022 nyarán a rendelések felvételét is leállították. Ez egy fordulópontot is jelentett a Ford termékkínálatában, ahol a Puma crossover lépett előre a márka legnépszerűbb modelljeként. Nem hivatalos források szerint a Ford Fiestából több mint 50 országban összesen mintegy 22 millió példány fogyott 1976 óta.

A Ford 2030-tól már csak tisztán elektromos modelleket tervez értékesíteni Európában, és az ezen átállást kísérő felkészülésnek az is a része, hogy a hagyományos meghajtású modellek fokozatosan átadják helyüket az új villanyautóknak. A Fiesta nem az első és nem is utolsó áldozata az elektrifikációnak, áprilisban az S-Max és a Galaxy modellek gyártása szűnt meg, 2025-ben pedig a Focus is távozik.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.