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
auto
2024. 04. 27. szombat

Beadta első környezetvédelmi engedélykérelmét a Nyíregyházán akkugyárat építő Sunwoda Hungary

elektromosautó-akkumulátor

Az elmúlt hónapok projektelőkészítési munkájának eredményeként benyújtotta nyíregyházi beruházásához kapcsolódó első környezetvédelmi engedélykérelmét a Sunwoda Hungary. Pozitív elbírálás esetén az egyes ütem épületeire vonatkozó talajelőkészítő munkálatok, vagyis a cölöpözés és a mélyalapozás várhatóan tavasszal indulhatnak meg a területen.

A kérelem kitér a gyár ivóvíz-felhasználására is, amely maximális értéke a dokumentáció alapján nem fogja meghaladni a napi 630 köbmétert – ez egy nagyobb közintézmény átlagos napi felhasználásának felel meg. Továbbá a helyi szennyvíztisztító telep 2026 második negyedévre tervezett üzembe helyezésével az ivóvízfogyasztás mértéke nagymértékben csökkenni fog a tisztított szennyvíz használatának köszönhetően.

Fotó: Sunwoda

Az 1997-ben alapított kínai Sunwoda cégcsoport 2008-ban kezdett el energiatároló rendszereket gyártani elektromos járművekhez. A cégcsoport 2014-ben alapított, 2023-tól Sunwoda Mobility Energy Technology (SEVB) néven működő leányvállalata 2023 júliusában jelentette be, hogy eddigi legmodernebb gyárát, egyben első európai üzemét Nyíregyházán, a Déli Ipari Park területén építi fel.

Nyíregyházán épít akkugyárat a Sunwoda

Az SEVB magyarországi leányvállalata, a Sunwoda Hungary Kelet-Magyarország egyik legnagyobb gazdasági szereplőjeként és munkáltatójaként érkezik Nyíregyházára. A dokumentációban érintett – projekt első ütemében épülő – üzemrészekben a tervek szerint két éven belül indulhat a termelés.

A jelenlegi, mélyépítési munkálatokhoz kapcsolódó engedélykérelem a tereprendezési és cölöpözési munkálatokra vonatkozik. A beruházó a talaj felső termőrétegének lefejtése, a terület kiegyenlítése mellett a talajrétegek stabilizálásához és az első ütem épületeinek előkészítéséhez kérte az illetékes hatóságok hozzájárulását.

A jelenleg is zajló régészeti feltárásokhoz és a kapcsolódó egyéb előkészítő munkálatokhoz hasonlóan – az engedélykérelem pozitív elbírálása esetén – az épületek alapozási és cölöpözési munkálatainak megkezdése is a beruházó saját kockázatára zajlik, az egyéb hatósági engedélyek megszerzésével párhuzamosan.

A beruházás következő mérföldkövei a gyár környezetvédelmi dokumentációjának összeállítása és a teljes üzemre vonatkozó egységes környezethasználati engedély megszerzése.

Korábban a levegőminőségre vonatkozóan is szigorú emissziós keretrendszer alkalmazásában egyezett meg a Sunwoda Hungary és a nyíregyházi vezetés: az energiatárolók gyártásával kapcsolatban sokszor említett NMP (N-metil-2-pirrolidon) kibocsátására a vállalt határérték 1,0-1,8 mg/Nm3 közötti tartományban marad pontforrásonként, ami a hazai és nemzetközi gyakorlathoz mérten is rendkívül alacsony.

A Sunwoda Hungary önként csatlakozik a nyíregyházi önkormányzat által – a hatósági ellenőrzési rendszer mellett – saját hatáskörben kiépítésre kerülő monitoring rendszerhez, így a talaj-, csapadék- és szennyvíz, valamint a talaj- és levegőminőségre vonatkozó adatok folyamatosan nyomon követhetőek lesznek a nyilvánosság számára, ezzel is elősegítve a hiteles és transzparens működést.

A helyi önkormányzat ezzel párhuzamosan folyamatosan fejleszti a Sunwoda Hungary gyártóegységének is otthont adó nyíregyházi Déli Ipari Parkot, ahol többek között egy új szennyvíztisztító telepet is tervez létesíteni. Utóbbi 2026 második negyedévben várható átadását követően a kínai vállalat az üzem vízfelhasználását 90%-ban tisztított szennyvízből tervezi fedezni, míg a kommunális vízfelhasználás a későbbiekben is az ivóvízhálózatról kerülne kiszolgálásra.

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.