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
auto
2024. 04. 17. szerda

Tűzre a Teslákkal! – egy német szélsőséges csoport állhat a gyújtogatások mögött

egyéb

Február 7-én éjszaka két Tesla égett ki Berlinben, majd két Supercharger töltőoszlop is hasonló sorsra jutott.

Szándékos gyújtogatás állhat az esetek mögött.

Radikális megoldás

A berlini rendőrség államvédelmi csoportja folytat nyomozást a tűzesetek ügyében, miután a szélsőbaloldali mozgalmak által előszeretettel használt indymedia.org felületén egy nyílt levelet tettek közzé a gyújtogatások másnapján. Ezt azóta több más hasonló oldal is átvette.

A „Tűzre a Teslákkal” felkiáltással induló kiáltvány konkrétan az előző napi tüzekre hivatkozva írja, hogy az anonim szervezet szerint a Teslák a támadásaik tökéletes célpontjai.

Véleményük szerint több hadsereg is a Tesla (!) Starlink műholdjait használja háborúihoz – itt konkrétan az izraeli és ukrán hadsereget említik. Szerintük a Tesla a zöld kapitalizmus, az újkori gyarmati rendszer szimbóluma, ami igazából nem is zöld, mivel az akkumulátorai mérgező chilei lítiumbányákból származnak, és más ritka fémeket is felemésztenek és környezeti károkat okoznak. Tiltakoznak az autógyártó berlini gyárának bővítése ellen is, ahol kizsákmányolják a munkásokat és elhasználják a lakók ivóvizét.

Az egyik kiégett berlini Tesla. Forrás: Bild.de, Spreepicture

Azt is állítják, hogy a Tesla katonai övezetté alakítja az utcákat, mert a nagyfelbontású kamerái őrszem üzemmódban mindent és mindenkit felvesznek, ezért felhívják az akciókhoz csatlakozók figyelmét, hogy fedjék el az arcukat az autók felgyújtása előtt. Utolsó érvük, hogy „Elon Musk egy seggfej”.

A szervezet a fentiek nyomán arra szólítja fel nézeteiket osztókat, hogy mindenütt borítsák lángba a cég autóit.

A folytatásra nem is kellett sokat várni, az elmúlt szombaton egy újabb Tesla égett ki Berlinben, a nyomozás első eredményei gyújtogatásra utalnak.

A MOZ.de írása szerint a rendőrség a fentiek alapján szélsőbaloldali politikai motivációt sejt az esetek mögött.

Nem az első eset

Nem kizárt, hogy ugyanez a csoport állhat egy tavaly szeptemberi gyújtogatás mögött is, amely Frankfurtban történt.

Akkor 10 Tesla égett ki teljesen, és több másik megsérült egy autókereskedésben – az oltási munkálatokban 40 tűzoltó vett részt, a kárt félmillió euróra becsülték.

A gyújtogatást akkor szintén az Indymedia felületén vállalta magára egy anonim szélsőbaloldali szervezet, amely az autógyártót nevezte meg legfőbb célpontjának.

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.