Félúton túl a 80 eDays túra

42 napja, hogy Barcelonából útnak indult a 80 eDays túra, aminek során elhivatott villanyautósok arra vállalkoztak, hogy 80 nap alatt megkerülik a Földet. A főként Teslákból álló flotta a katalán városból nyugat felé indult, hogy az amerikai majd az ázsiai kontinens átszelése után kelet felől érjen vissza Európába. Az idei út már a második ilyen jellegű vállalkozás, hiszen négy évvel ezelőtt a mostani program szervezője Rafael de Mestre már megtette azt egy Tesla Roadster volánja mögött. Idén a Tesla Model S-ek mellett egy kínai elektromos autó és egy magyar gyártmányú elektromos Modulo is úton van, hogy igazolja a villanyhajtás létjogosultságát.

Az Evopro tisztán elektromos busza az Egyesült Államokban (Fotó: Evopro Modulo csapat FB oldal)
Az Evopro tisztán elektromos busza az Egyesült Államokban (Fotó: Evopro Modulo csapat FB oldal)

A kontinensek között az autókat repülőgépekkel szállítják, ami külön kihívást jelent a Modulos csapat számára. A busz ugyanis nem fér be az áruszállító repülőgépek rakterébe. Az amerikai etaphoz éppen ezért még a rajt előtt elindítottak Hamburgból hajóval egy második példányt, ami három nappal a többi autó után érkezett a kanadai Halifaxba. A kontinens átszelése közben azonban a magyar csapatnak sikerült ledolgoznia a hátrányát, így a napfényes Kaliforniában már részt tudtak venni a Tesla gyárlátogatáson, és a Google főhadiszálláson is be tudták mutatni a tisztán elektromos Modulot.

A 80 eDays csapat autóinak egy része a kínába érkezés után
A 80 eDays csapat autóinak egy része a kínába érkezés után (Fotó: 80eDays FB oldal)

A verseny két hete érkezett meg Ázsiába, ahol a legjobb csapatok már közel öt ezer km megtétele után a kazah-kínai határ felé robognak. A busz a verseny hivatalos honlapja szerint még nem érkezett meg Ázsiába. 2016-07-28_80edays_ut_kinan_at

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?