Hamarosan nyílik az eddig legnagyobb, 20 állásos Tesla Supercharger

Az egész Tesla történet tele van rengeteg kérdéssel. Az ilyen kérdések közé tartozik az is, hogy miként (vagy meddig) fogja tudni a vállalat kiszolgálni ingyen villámtöltéssel az autók százezreit. A népszerűbb útvonalakon (vagy a nagyvárosokhoz túl közel tett töltőknél) csúcsidőben már most is előfordul, hogy minden töltő foglalt, de olyan is előfordul, hogy az érkező autósnak várakoznia kell a szabad töltőre. Mindezt úgy, hogy még 200 ezer Tesla sincs az utakon. Ha 1-2 éven belül leszállítják a már megrendelt 400 ezer Tesla Model 3-at, amiknek egy jó részét a költségek ellenére biztosan szeretnék majd Superchargereken tölteni, akkor tényleg fel kell majd kötni az alsóneműt.

Tesla Supercharger
Tesla Supercharger (Fotó: Tesla Motors)

Szerencsére a Tesla ezen a téren is fejleszt. Az eladások és a töltő kihasználtságok pontos követésével fejlesztik a Supercharger hálózatot is. De nem csak a töltőpontok száma nő, hanem az egy parkolóba letelepített töltőfejek száma is kezd szaporodni. Egy-egy töltőhelyen átlagosan 6 Tesla tud egyszerre tölteni, de létezik olyan töltő is, ahol 14 autó kaphat egyszerre áramot.

Készülő 20 állásos Supercharger a kaliforniai Fremontban (Fotó: InsideEVs.com)
Készülő 20 állásos Supercharger a kaliforniai Fremontban (Fotó: InsideEVs.com)

De a jövőben ez is nyilván kevés lesz, így a Tesla két építés alatt lévő Supercharger pontján is nem kevesebb, mint 20 töltőoszlop fog üzemelni. Az első ilyen építését még tavaly kezdték meg a cég egy frissen kibérelt ingaltana közelében Freemontban. Azt még nem árulták el, hogy mikor nyit majd az új töltő, de állítólag már majdnem kész.

EZT OLVASTAD MÁR?  Tényleg elektromos autó töltő kánaán leszünk
Morten Østnor és mögötte a világ legnagyobb villanyautó töltőállomása (Fotó: eub.no)
Morten Østnor és mögötte a világ legnagyobb villanyautó töltőállomása (Fotó: eub.no)

De Európában is készül már egy ilyen 20 állásos Tesla Supercharger. A norvégiai Nebbensben alig két hónapja kezdődött el az építkezés, de már olyan szinten áll a projekt, hogy akár a freemonti Supercharger elkészülte előtt át is adhatják. A projektet vezető Morten Østnor úgy nyilatkozott, hogy a tervek augusztus harmadik-negyedik hetére időzített átadásról szólnak. A norvég töltőről megjelent kép alapján az is lehet, hogy az állomás elrendezésén is módosít a Tesla: az eddigi beállós parkolók helyett áthajtós verziót alakítanak ki, így könnyítve és gyorsítva meg az autók mozgását. Ebben a parkolóban egyébként a 20 Tesla töltő mellett 4 db 22 kW-os, és 4 db CHAdeMO / CSS kombó rendszerű töltőt is kialakítanak, így egyidejűleg összesen 28 elektromos autó töltése válik lehetővé.

A töltőpontok számának növelése mellett a Tesla növeli a teljesítményt is. A kezdeti 120 kW-os teljesítmény (amiből az első autók még csak 90 kW-nyit tudtak fogadni) után az utóbbi időben már 135 kW-os töltők épültek. A legújabb Superchargerek azonban már 145 kW-osak. Az autók akkumulátorának fejlődése és növekedése lehetővé tette, hogy akár már 120 kW-ot is fel tudjanak venni a Superchargerekből.

EZT OLVASTAD MÁR?  Megjelent a CHAdeMO 400 kW-os protokollja

A mostani 10 kW-os növekedés előnye egyelőre nem egy-egy adott autó gyorsabb töltésében lesz utolérhető, hanem akkor amikor ugyanarról a töltőelektronikáról egyszerre két autót kell tölteni. Egy töltőre ugyanis két töltőfej csatlakozik, így ha két autó tölt egyszerre ugyanazon a töltőn, akkor a 135 kW helyett a 145 kW-os teljesítményen kell majd osztozniuk.

Elektromos autót használsz?