Működnek a villámtöltők Hódmezővásárhelyen

Minden bizonnyal Hódmezővásárhely vette át a vezetést az egy lakosra jutó elektromos autó töltők és az egy lakosra jutó villámtöltők számát tekintve Magyarországon. A 44 ezres megyei jogú városba először idén februárban került egy AC töltő az NKM jóvoltából, majd másfél hete az e-Mobi finanszírozású négy AC töltő készült el a városban. Ekkor már álltak az önkormányzat által megpályázott támogatásból és saját forrásból megvalósított DC villámtöltők, amiket tegnap délután üzemelt be a telepítő cég. A CCS és CHAdeMO szabványokat is támogató DBT gyártmányú töltők egyenáramú oldalon 50 kW teljesítmény leadására képesek, de a két csatlakozó közül egyidejűleg csak egy használható (ez teljesen elfogadott, minden ilyen töltő így működik). AC (váltakozó áram) oldalon a töltők 22 kW leadására képesek (mint a többi AC oszlop a városban) és ez működik a DC oldallal egyidejűleg is. Fontos tudni, hogy az AC csatlakozás használatához a kábelt az autósnak kell vinnie, az nincs fixen a töltőre szerelve, így nem csak Type2-es, de Type1 csatlakozóval rendelkező autók is tudják használni a töltők AC ágát, amennyiben rendelkezésre áll a megfelelő Type2-Type1 kábel.

EZT OLVASTAD MÁR?  Gyorsan tölt és jól fogyaszt az ID.3 1st Edition

Ha jól számolunk, akkor Hódmezővásárhelyen nagyjából minden 15 ezer lakosra jut egy DC villámtöltő és 3500 lakosonként egy 22 kW-os AC csatlakozás. Ezt nem lesz könnyű túlszárnyalni.

Elektromos autót használsz?

Antalóczy Tibor

A Villanyatosok.hu főszerkesztője, illetve a Villanyautósok Közösségének egyik alapító tagja, e-mobilitás szakértő. 2014 óta aktív elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.