Készülődik az i4 sorozatgyártásához a BMW

Még több mint 2 évnek kell eltelnie, hogy az iVision Dynamics koncepció által felvázolt BMW i4-es sorozatgyártásba kerülhessen, ám a gyártó egy 200 millió eurós beruházással már most hozzálátott a müncheni létesítmény felkészítéséhez, mely majd az otthona lesz e tisztán elektromos autó termelésének. A tervek szerint a gyártás 2021-ben kezdődne, azonban egy teljesen elektromos jármű integrálása a meglévő termelési folyamatba annak leállítása nélkül egy igazi herkulesi feladat – mondta el Robert Engelhorn, a BMW 8000 embert foglalkoztató fő gyárának vezetője. A cél egy rugalmas termelési struktúra kiépítése, ahol ugyanazon a gyártósoron készülhetnek a kizárólag belsőégésű motorral felszerelt, a plug-in hibrid, és a kibocsátásmentes autómodellek is. Egy korábbi interjúból kiderült, hogy az i4-es típusjelzésű villanyautó alapját az a CLAR elnevezésű padlólemez adja, melyre a 3-as szériától a 7-es szériáig valamennyi autó épülni fog, és egyaránt alkalmazható benzines, dízeles, hibrid, és tisztán elektromos járművek építésére is. Adrian van Hooydonk, a gyártó dizájnért felelős igazgatója azt is elárulta még októberben, hogy az i4-es lesz az első elektromos autó, mely szakít a korábbi extravagáns formatervezéssel, és egy jóval hagyományosabb külsővel jelenik meg. A müncheni gyártásba való integrálás egyik nehézségének azonban éppen azt nevezi meg a termelés vezetője, hogy az i4 testfelépítése jelentősen különbözik azon autókétól, melyek a létesítményben készülnek. Felmerül tehát a kérdés, hogy milyen külsőre számíthatunk az i-divízió négyes számú tagját illetően: vérbeli BMW-re a gyártóra jellemző vonalakkal, vagy egy teljesen új arculatra?

BMW iVision Dynamics

Münchenben kezdődik meg a jövő évben a 330e plug-in hibrid gyártása is, mely nyártól lesz elérhető. A hibrid 3-as széria elődje a napi gyártás körülbelül 10%-át tudhatta magáénak, ám a BMW készül a megnövekedett keresletre, és azt ígéri, hogy ha kell, akár minden harmadik megépített autó egy 3-as sorozatú PHEV lesz. Jelenleg naponta 1000 gépkocsi gurul ki a gyárból, melyek a 3 series Sedan, 3 series Touring, 4 series Coupé, és M4 Coupé típusjelzést hordozzák magukon.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.