A Volkswagen vállalata építette a legelső 350 kW-os töltőállomást Kaliforniában

Kalifornia az alternatív meghajtású járművek terjedésének melegágya az Egyesült Államokon belül, ami nem létezhetne megfelelően kiépített töltőinfrastruktúra nélkül. Habár Európában már sorra nyílnak meg az olyan elektromos autó-töltőállomások, melyek 350 kW-tal is képesek lennének áramot vezetni a villanyautókba, illetve bármikor kibővíthetők ekkora teljesítményre, Kaliforniában mostanáig kellett várni, hogy az első 350 kW-os töltők működésbe lépjenek. Ironikus módon az ultra magas teljesítményű berendezések nem valamelyik vezető töltőüzemeltető vállalatnak köszönhetőek, hanem az Electrify America néven ismert cégnek, mely a Volkswagen leányvállalataként építi a maga töltőhálózatát az észak-amerikai kontinensen. Persze mindezt nem nagylelkűségből, hanem a dízelbotrány után a CARB és az EPA által kiszabott büntetésből, ám nem is kérdéses, hogy a töltőállomások telepítése egyáltalán nem bizonyul majd rossz üzletnek a vállalat számára.

Forrás: Electrify America

A töltőállomás a Simon ingatlanbefektetési társaság által üzemeltetett San Francisco Premium Outlet bevásárlóközpont parkolójában várja az energiára éhes elektromos autókat összesen tíz töltővel, melyből nyolc 150 kW-tal működik (közülük az egyik CHAdeMO csatlakozós), a maradék kettő pedig 350 kW-ot tud nyújtani CCS csatlakozón keresztül. Persze egyelőre továbbra sincs olyan villanyautó, mely ekkora teljesítményt ki tudna használni, ám egyáltalán nem árt előre gondolkodni, és jövőbiztos töltőket telepíteni. Amikor majd megérkeznek a 350 kW-tal tölthető autók, elsőként vélhetően a Porsche Taycan, 10 perc alatt mintegy 350 kilométernyi hatótávot lesznek képesek magukba szívni az Electrify America töltőiről. A töltőoszlopok egyébként éppen egy 20 állásos Supercharger állomás mellé kerültek, ezzel a helyszín az egyik legnagyobb több szabványt is támogató töltőállomássá vált az országban. A jövőben további 17 a Simon tulajdonában lévő ingatlanon épülnek Electrify America töltők Kaliforniában, melyből kilenc még az év végéig megnyílik. Ez összesen 95 darab töltőt jelent különböző teljesítménnyel.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.