Generációs szakadék a Formula-E-ben

A Formula-E 2018/2019-es szezonjában mutatkoznak be először versenykörülmények között a második generációs, a versenyzők és a sajtó által csak GEN2-ként emlegetett versenygépek. A sajtóban már egy ideje megjelentek az elemzések, hogy miben különbözik egymástól a két autó technikája, most viszont maguk a versenyzők mondják el a tesztelés közben szerzett tapasztalataikat. A videóban több pilóta is megszólal, és nem csak a technikai adatokat adják át a nézőknek, hanem azt is, hogy milyen érzés vezetni, milyen érzés az autóval menni a pályán.

A két autót egymás mellett látva jönnek ki igazán a különbségek. Erről mesél az első megszólaló Antonio Felix da Costa a BMW i Andretti Motorsport csapatának egyik pilótája. Teljesen más kihívássokkal kell szembenéznie a versenyzőknek, akkora a fejlődés a két generáció között. A változás nem csak az elektronikus rendszert érinti, hanem az aerodinamikai elemeket és a kerekeket is, amivel sokkal erősebb tapadás biztosítható a kanyarokban. Ebben a versenyben most az a pilóta van előnyben, aki hamarabb tud alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez és ráérez az új gép vezetésére.

Hasonló véleményen van Lukas Di Grassi az Audi Sport ABT Schaeffler csapatából is. Azt mondja, minden tulajdonságukban jobbak lettek az új kocsik. Biztonságosabbak, gyorsabbak és az akkumulátor kapacitása a duplájára nőtt. A köridők tekintetében pedig legalább 3-5%-os növekedést értek el, ami számukra hatalmas előny. A teljesítmény és a nyomaték növekedése mellett a GEN2 járművek intelligens brake by wire vagyis elektronikus közvetítésű fékrendszert is kaptak, amivel a fékerő elosztása sokkal közelebb kerül az ideálishoz. A komolyabb technika miatt még jobban kiéleződik a verseny, a gyorsabb autók sokkal több figyelmet kívánnak a pilótáktól az új szabályrendszer pedig közelebb hozza egymáshoz a különböző csapatok versenyzőit.

EZT OLVASTAD MÁR?  Hongkongban nyolcszor volt pályán a Safety Car
GEN2_halo-glow_fiaformulae.com
LED világítás Sebastien Buemi (SUI), Nissan e.Dams. autóján. Forrás: fiaformulae.com

Ne feledjétek, ma 18:00-tól magyar nyelvű összefoglalót láthattok az Eurosport 1-en a Formula-E 2017/2018-es szezonjáról! Ha lemaradtál róla, megnézheted 12-én szerdán, valamint 13-án csütörtökön az ismétlést.

Még több elektromos autókkal kapcsolatos újdonságért látogass el a villanyautosok.hu főoldalára, a Formula-E világának híreit pedig keresd a a formula-e kategóriát az oldalon!

Elektromos autót használsz?

Magyar Péter

Végzettségem szerint villamosmérnök és közgazdász vagyok. 10-15 éve olvasok autós magazinokat. Azóta várom az elektromos autók elterjedését de még ma is hatalmas az ellenállás a műfajjal szemben. Írásaimmal szeretném érthetővé tenni az elektromos járművekkel kapcsolatos fogalmakat, mértékegységeket és szeretnék segítséget nyújtani abban, hogy milyen szempontok szerint érdemes közelíteni a villanyautózás felé.