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
auto
2024. 05. 01. szerda

Most túl messzire mentek a Tesla bukására játszók

elektromos autó

Nem először számolunk be ezen az oldalon a Tesla ellen folyó információs kampányról, vagy kicsit elborult ellendrukkerek akcióiról esetleg rongálásairól, volt alkalmazottak szabotázsáról, de most először tudunk róla, hogy tettlegességig fajult a dolog – és a lebukott elkövető bosszút is esküdött.

TSLAQ

Bár nem tartozik szorosan a villanyautózás témaköréhez a tőzsdei kereskedés és a részvényárfolyam, a Teslának, mint a villanyautózás motorjának, úgysmint a legtöbb villanyautót értékesítő cégnek és a legnagyobb akkumulátor gyártónak sikere, vagy bukása mégis fontos lehet az elektromobilitás híveinek.

Így aztán talán mostanra már mindenki tudja, hogy a TSLA a Tesla részvényeinek tőzsdei jele. De mi az a TSLAQ?

PGEgaHJlZj0iaHR0cHM6Ly93d3cudm9sdGllLmV1L2ludmVydGVyZ3VhcmQiIG9uY2xpY2s9ImphdmFzY3JpcHQ6d2luZG93Lm9wZW4oJ2h0dHBzOi8vd3d3LnZvbHRpZS5ldS9pbnZlcnRlcmd1YXJkJywgJ19ibGFuaycsICdub29wZW5lcicpOyByZXR1cm4gZmFsc2U7Ij48cGljdHVyZT48c291cmNlIHNyY3NldD0iaHR0cHM6Ly92aWxsYW55YXV0b3Nvay5odS93cC1jb250ZW50L3VwbG9hZHMvMjAyNC8wNC92aWxsYW55YXV0b3Nvay0xMjAweDE2MDAtMjAyNG1hanVzMy5qcGciIG1lZGlhPSIobWluLXdpZHRoOiA3MDBweCkiPjxpbWcgc3JjPSJodHRwczovL3ZpbGxhbnlhdXRvc29rLmh1L3dwLWNvbnRlbnQvdXBsb2Fkcy8yMDI0LzA0L3ZpbGxhbnlhdXRvc29rLTEyMDB4MTYwMC0yMDI0bWFqdXMzLmpwZyIgYWx0PSIiPjwvcGljdHVyZT48L2E+

A részvények rövidítése után „Q” betű tradicionálisan azt jelöli a tőzsdén, hogy a cég csődbe ment, csődvédelem alatt van – papírjait ennek tudatában adják-vegyék a befektetők. Természetesen a Tesla nem volt és nincs is csődben – bár, ahogy a vicc mondja, igény az lenne rá -, de a cég bukására játszó shortolók egy csapata a különböző internetes fórumokon, Twitteren, közösségi médiában a „TSLAQ” megjelöléssel épített közösséget és posztjaiban ezzel a megjelöléssel jelzik hovatartozásukat.

Természetesen ebben nincs semmi illegális, de fenti közösség egy tagja, az interneten skabooshka néven ismert férfi most túllépett egy határt.

A pofátlanságtól az életveszélyig

Skabooshka-val már mi is foglalkoztunk korábban, hiszen rendszeresen megfigyelte a Tesla fremonti üzemét és Twitteren tett jelentéseket. Munkássága nem önzetlen szándékú volt azonban és korántsem lehetett pártatlannak nevezni. Legemlékezetesebb mellélövése a tavalyi 2. negyedév során történt, amikor a Tesla felépítette azt a bizonyos „sátrat”, azaz inkább könnyűszerkezetű csarnokot, amiben a négyes számú összeszerelő sor üzemel. Mint ismeretes ez a megoldás segített a Teslának elérni a heti 5000-es mérföldkövet a Model 3 gyártásánál és nagyban hozzájárult a későbbi nyereséges két negyedévhez. Skabooshka, drónja segítségével, folyamatosan jelentett a gyártásról és lesifotókat készített a csarnokról azt állítva, ember nem dolgozik benne, a Tesla pedig nagy bajban van. Később kiderült, hazudott – a számok alapján egyértelmű volt, hogy ferdített az információkon.

Szóval emberünk híres, illetve inkább hírhedt volt a villanyautós híroldalak  szerkesztői és látogatói között és információit mindenki óvatosan kezelte. A TSLAQ közösségben Skabooshka az egyik húzó névnek számított – azonban egy pillantás elég Twitter csatornájára, hogy belássuk, valami nem teljesen kerek nála, hiszen a szokásos összeesküvés-elmélet cunami mellett az utóbbi időben gyakran találunk fenyegető, gyűlölködő hozzászólásokat, legtöbbször Elon Musknak címezve.

Így érkeztünk el az elmúlt hétig, amikor már tovább ment a vitatható eszközök használatán és a Tesla korlátozó végzést kért a bíróságtól alkalmazottai védelmében és feljelentést is tett.

Mint a Tesla beadványából kiderült, a Skabhooska internetes álnév mögött nem is egy, hanem kettő-három ember, egy apa és két fia bújik meg. A hármas vezetője Randeep Hothi 32 éves amerikai állampolgár, aki a Twitter csatorna fő tulajdonosa, de testvére Gagan is használja a fiókot és apjuk is segédkezik nekik a Tesla elleni „harcban” – a 3 férfi egy címen él.

A férfiak rendszeresen kamerákat helyeztek el a Tesla gyára melletti, de néha az azon belüli területen, majd begyűjtötték a felvételeket. Ez mondjuk minimum pofátlanság, de bizonyos estekben birtokháborítás is, de maximum odáig fajult, hogy a biztonságiak megkergették őket. Nem így idén februárban, amikor az egyik incidens alkalmáéval Randeep elütötte a Tesla egyik alkalmazottját – a férfi könnyebb sérülésekkel megúszta, a cég pedig a rendőrséghez fordult.

Az elmúlt pár napban azonban ennél is messzebb ment a hírhedt shortoló. A Tesla javában készül a hétfői befektetői napra, amikor az önvezető rendszerük legújabb eredményeit mutatják be. Hothi kifigyelte, hogy a cég egy piros Model 3-at szerelt fel kamerákkal és vagy ehhez, vagy egyéb reklámanyagokhoz forgatnak videót és utánuk eredt – erről egyébként Twitteren folyamatosan beszámolt. Később azonban rendszeresen az autó elé vágott, sőt egyszer úgy ráhúzta a kormányt, hogy aktiválódott az Autopilot biztonsági funkciója, amely kitért az ütközés elől. Az autóban a videós csapat 3 tagja ült.

A Teslánál itt szakadt el a cérna – a bíróság pedig a bizonyítékok alapján ideiglenes távolságtartási végzést adott ki, különös tekintettel az április 22-i bemutatóra, amikor ezen az útvonalon fognak haladni. A bírósági meghallgatás május 7-én lesz.

Családi vállalkozás

A bíróságnak benyújtott dokumentumok alapján, az „ellenérdekelt” oldalon is „nyomozásba” kezdetek.

Forrás: https://ibb.co/iQOucT

Az egyik képmegosztó oldalra feltöltött összeállítás alapján, a testvérek közösségi média profiljai segítségével beazonosították a online tevékenységüket. Randeep a University of Michigan PhD kandidátusa, filozófia szakon, Gagan pedig a VW helyi elektronikai kutatóközpontjában dolgozik.

A Twitter csatornán kívül üzemeltetnek egy b4b nevű Youtube fiókot is és ezzel a kezdettel van Instagram fiókjuk de a Seeking Alpha befektetői oldalon – a Tesla shortolók kedvelt platformján – is így szerepelnek. Van ezen kívül még 3 különböző néven Reddit fiókjuk sőt egy Tesla csatorna moderátorai is az utóbbi platformon.

Önmagában természetesen a fenti tevékenységek egyike sem illegális, de ugye azért minimum érdekes, hogy miközben a Tesla bukására pénzben játszanak – shortolnak – különböző felhasználói neveken és platformokon terítik a részvényárfolyam csökkenését elősegíteni hivatott vélt, vagy valós információikat.

Ha a fenti tevékenység csak abban merül ki, hogy valótlanságokat állítanak a megfigyelt gyártási ütemről, az maximum arra emlékeztet minket, hogy ne higgyünk minden anonim internetes forrásnak. Ha viszont azzal kívánják befolyásolni az árfolyamot, hogy balesetet idéznek elő igazuk bizonyítására, az már nagyon nem OK. Márpedig a Hothi testvérek a mostani bírói végzés után csak még elszántabbak, fenyegetőbbek lettek.

És nincsenek egyedül. Korábban már bukott így le egy olajipari befektetéssel foglalkozó alap egyik munkatársa, egy bizonyos Lawrence J. Fossi, aki MontanaSkeptic néven volt a TSLAQ egyik legismertebb alakja, mígnem munkáltatója meg nem tudta mivel tölti szabadidejét és megkérték hagyja abba. Most ő szervez gyűjtést Skabooshka jogi védelmére. Az igazság bajnokának egyébként az a szimpatikus profilképe van – biztosan minden rendben van ott fent a fejekben, de azért én Musk testőrei helyében nyitva tartanám a szememet:

Forrás: https://www.gofundme.com/skabooshka-defense-fund

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.