Kínában debütált a Renault hatodik tisztán elektromos autója

Kína kulcsfontosságú piac a vállalat növekedése szempontjából ­­– hangzik el most valamennyi európai autógyártótól a Sanghaji Autószalonon, ahol a Renault is évi 550 000 eladott autót tűzött ki célul 2022-re. A cég történetének új fejezetét nyitja meg a hatodik, a kínai autópiacon viszont a legelső tisztán elektromos modell, a City K-ZE bemutatója. Az A-szegmenst gyarapító kompakt crossover 150 milliméteres hasmagassággal nem lesz a terepversenyek sztárja, de a tágas terepjáró kialakítást preferáló városlakóknak pont elég lesz a boldogsághoz. A 2423 mm-es tengelytáv és a 300 literes csomagtartó is éppen praktikus a mindennapi használathoz.

A specifikációk részletezését nagyrészt a fantáziánkra hagyta a Renault, a töltés kapcsán mindössze annyit tudtunk meg, hogy gyorstöltőn 50 perc alatt érhető el a 80% teljesen lemerült aksival, lassú töltőn pedig 4 óra kell a teljes töltöttséghez. Korábban közölt adatok szerint a hatótáv igazán városias, 250 kilométer az NEDC szerint. Árat egyelőre nem tudni, de az bizonyos, hogy ez az autó lesz a Renault eddigi legolcsóbb elektromos járműve. Belül egy 8 colos érintőképernyőt találunk, az online navigációs rendszer, az intelligens hangfelismerés, és a levegőminőség-vezérlőrendszer pedig szórakoztatóbbá és biztonságosabbá teszik az utazást.

A City K-ZE gyártása Kínában fog történni a Renault-Nissan-Mitsubishi szövetség és a Dongfeng együttműködésében, ám a francia vállalat globális villanyautóként emlegeti a járművet, így gyanítható, hogy a későbbiekben Európában is kapható lesz, a pletykák szerint 2021-től.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.