HALLASSUK A HANGUNK!

Írd alá Te is a GEVA (Global EV Alliance) nyilatkozatát!

Elkészült az első teljesen elektromos Aston Martin

Januárban még csak az első métereket futotta saját tisztán elektromos meghajtását használva az Aston Martin RapideE prototípusa, most viszont már a gyártáshoz készülődik a brit luxusautó-gyártó, miután a Sanghaji Autószalonon lerántotta a leplet a legelső villanyos modelljének végleges változatáról.  A walesi St. Athan városában fekvő gyárban összesen 155 darab fog készülni az autóból, így nagyon szerencsésnek kell lennünk ahhoz, hogy valaha egy ilyen a szemünk elé kerüljön az utcán, ám a televízióban állítólag bőven lesz esélyünk gyönyörködni benne, mivel a híresztelések szerint a következő James Bond filmben a világhírű titkosügynök egy ilyennel fogja üldözni a rosszfiúkat. Ehhez persze az Aston Martinnak bizonyítania kell, hogy egy elektromos autót is tud olyan elegánsra és villámgyorsra tervezni, mint korábbi hagyományos meghajtású modelljeit.

Az elvárt luxust a RapideE-vel is tudta hozni a gyártó,  sőt, az elülső hűtőrács kimondottan azt az érzetet kelti, mintha ebben a modellben is ott lenne a hideg levegőre váró benzinmotor, így az Aston Martinra nem lehet ráfogni, hogy túlságosan hangsúlyozni akarná, hogy végre villanyautót dob piacra. Mivel a hatliteres V12 motort, az üzemanyagtartályt, és a sebességváltót lítium-ion aksi és villanymotor váltotta fel, a hajtáslánc már egy fokkal nagyobb kihívás volt a britek számára, ám a Williams Advanced Engineering Formula E tapasztalatával a sportosság terén sem okoz csalódást a RapideE: 610 lóerő és 950 Nm szabadul fel a két hátulra elhelyezett motorból, amivel 250 km/h-s végsebességet lehet elérni, és 4 másodperc alatt futni a százas sprintet. Ahogyan az elvárható egy ilyen autónál, a teljesítmény akár egy körön át tartható folyamatosan a versenypályán.

A 65 kWh-s akkupakk több mint 5600 darab 18650-es formátumú cellát tartalmaz, ami egy közel 320 kilométeres hatótávot jelent WLTP-ben mérve. A 800 voltos rendszer a töltést jelentősen felgyorsítja, így óránként akár 500 kilométernyi hatótáv is betáplálható az autóba egy erre alkalmas villámtöltőn.

Az Aston Martin felkészültnek vallja magát az elektromosított jövő felkarolására, amit a „világ legelső zéró emissziós luxusmárkája”, a Lagonda újraalapításával bizonyított a gyártó. Azt mindenki döntse el maga, hogy a végletekig hajtott sportautók és a luxusban úszó óriás divatterepjárók mennyiben felelnek meg a környezeti felelősségteljesség és a fenntarthatóság követelményeinek, mindenesetre aki elektromos Aston Martinnal szeretne munkába járni, az már megrendelheti a RapideE-t.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.