Elkészült az első teljesen elektromos Aston Martin

Januárban még csak az első métereket futotta saját tisztán elektromos meghajtását használva az Aston Martin RapideE prototípusa, most viszont már a gyártáshoz készülődik a brit luxusautó-gyártó, miután a Sanghaji Autószalonon lerántotta a leplet a legelső villanyos modelljének végleges változatáról.  A walesi St. Athan városában fekvő gyárban összesen 155 darab fog készülni az autóból, így nagyon szerencsésnek kell lennünk ahhoz, hogy valaha egy ilyen a szemünk elé kerüljön az utcán, ám a televízióban állítólag bőven lesz esélyünk gyönyörködni benne, mivel a híresztelések szerint a következő James Bond filmben a világhírű titkosügynök egy ilyennel fogja üldözni a rosszfiúkat. Ehhez persze az Aston Martinnak bizonyítania kell, hogy egy elektromos autót is tud olyan elegánsra és villámgyorsra tervezni, mint korábbi hagyományos meghajtású modelljeit.

Az elvárt luxust a RapideE-vel is tudta hozni a gyártó,  sőt, az elülső hűtőrács kimondottan azt az érzetet kelti, mintha ebben a modellben is ott lenne a hideg levegőre váró benzinmotor, így az Aston Martinra nem lehet ráfogni, hogy túlságosan hangsúlyozni akarná, hogy végre villanyautót dob piacra. Mivel a hatliteres V12 motort, az üzemanyagtartályt, és a sebességváltót lítium-ion aksi és villanymotor váltotta fel, a hajtáslánc már egy fokkal nagyobb kihívás volt a britek számára, ám a Williams Advanced Engineering Formula E tapasztalatával a sportosság terén sem okoz csalódást a RapideE: 610 lóerő és 950 Nm szabadul fel a két hátulra elhelyezett motorból, amivel 250 km/h-s végsebességet lehet elérni, és 4 másodperc alatt futni a százas sprintet. Ahogyan az elvárható egy ilyen autónál, a teljesítmény akár egy körön át tartható folyamatosan a versenypályán.

A 65 kWh-s akkupakk több mint 5600 darab 18650-es formátumú cellát tartalmaz, ami egy közel 320 kilométeres hatótávot jelent WLTP-ben mérve. A 800 voltos rendszer a töltést jelentősen felgyorsítja, így óránként akár 500 kilométernyi hatótáv is betáplálható az autóba egy erre alkalmas villámtöltőn.

Az Aston Martin felkészültnek vallja magát az elektromosított jövő felkarolására, amit a „világ legelső zéró emissziós luxusmárkája”, a Lagonda újraalapításával bizonyított a gyártó. Azt mindenki döntse el maga, hogy a végletekig hajtott sportautók és a luxusban úszó óriás divatterepjárók mennyiben felelnek meg a környezeti felelősségteljesség és a fenntarthatóság követelményeinek, mindenesetre aki elektromos Aston Martinnal szeretne munkába járni, az már megrendelheti a RapideE-t.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.