A tervezettnél tízezerrel kevesebb Audi e-tron épül akkuhiány miatt

Igaznak bizonyulnak a március végi híresztelések, melyek szerint akkumulátorok hiányában az LG Chem keresztülhúzhatja az Audi számításait az e-tron gyártását illetően. Ezúttal a belga L’Echo számolt be arról, hogy a német autógyártó brüsszeli létesítményéből mintegy 10 500 darabbal kevesebb elektromos sportterepjáró fog kigurulni ebben az évben, mint az eredetileg tervezett. Az Audi mostanáig nem árulta el, hogy pontosan mennyi e-tron építésével számolt, ám a hírportál belső forrásokból úgy tudja, hogy 55 830 villanyautónak kellene megépülnie 2019 utolsó napjáig, az év eleji tervek szerint. A gyártási program legújabb, áprilisi felülvizsgálata azonban már csak 45 242 darabot említ, ami egyébként még így sem nevezhető kevésnek az első évre.

Ugyan a termelés során folyamatosan akadnak nehézségek, többek között az alkatrészek beérkezésével – a győri sztrájk miatt például késtek a villanymotorok az autóhoz –, a gyártási kapacitás a tervek szerint nő: jelenleg napi 160 e-tron készül, ami szeptember végére 293 is lehet. Az igazi problémát az akkumulátorok korlátozott száma okozza, ami nélkül pedig nem lehet az eredetileg elképzelt autómennyiséget legyártani. Az autógyártó brüsszeli munkatársai azt nyilatkozták, hogy a beszállításért felelős LG-vel rengeteg probléma van. Ez pedig nem csak az Audi első villanyautóját veszélyezteti, hanem a másodikat is: az e-tron Sportbackből 3800 darabnak kellene készülnie még az idén, ám a L’Echo értesülései szerint az aksihiány miatt csak 2020-ban indul meg a termelés.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.