KITÖLTÖTTED MÁR?

Segíts, hogy még jobb tartalmat készíthessünk!

Itt egy csinos villany-Toyota, de nem nekünk

A Toyota szerint az alternatív üzemanyag alapú közlekedés főszereplői még nagyon sokáig a hibrid, illetve a hidrogén meghajtású gépjárművek lesznek, így Európában egyelőre nem érdemes egy barátságos árú, családi villanyautóban reménykednünk a japán vállalattól. Más a helyzet viszont Kínában, ahol a zéró emissziós személyautókra éhező lakosságnak ezüsttálcán szállítja a tisztán elektromos autóját a Toyota. A Sanghaji Autószalonon két ilyen modell is bemutatkozott a belsőégésű motorral hajtott változatok átalakításával, jóllehet gyakorlatilag egyetlen autóról beszélünk: a C-HR és az IZOA között a minimálisan eltérő elülső hűtőrács mintázatától eltekintve mindössze annyi a különbség, hogy az előbbi a GAC Toyota, az utóbbi pedig a FAW Toyota partnerség alatt készül.

Sajnos bármennyire is népszerű Európában a C-HR, egyelőre bizonytalan, hogy a teljesen elektromos változat megérkezik-e hozzánk a kínai értékesítés 2020-as kezdete után. De nem csak ez nem derült ki a Toyota sajtóanyagából, hanem egyetlen hajtásláncra vonatkozó adat sem. Helyette viszont megtudtuk, hogy a Prius hibrid 1997-es megjelenése óta az autógyártó majdnem 13 millió valamilyen formában elektromosított (azaz hibrid) járművet adott el világszerte, ami több mint 100 millió tonnás csökkentést jelent a CO2-kibocsátásban.

A Toyota egyébként számos konnektorról tölthető és nem tölthető hibrid meghajtású büszkeségét elvitte az autószalonra, sőt egy szokatlan kinézetű teljesen elektromos koncepcióautót is felvonultatott, ám hosszú távon biztosan nem ezek fogják a legsikeresebb autógyártók közé röpíteni a céget. A 2020-as évek első felére viszont 10, globálisan megvásárolható tisztán villanyos modellt ígérnek a japánok, de addigra már konkurencia is lesz bőven a piacon.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.