Megvan, mikor jön a Mercedes-Benz EQ B

Elő a 2021-re ígért villanyautók listájával, és szorítsunk helyet a Mercedes-Benz EQ B típusjelzésű járműnek, aminek érkezését kedden erősítette meg a Daimler vezérigazgatója a Sanghaji Autószalonon. A gyártó következő generációs tisztán elektromos meghajtású autóit tömörítő szériából ez idáig egyedül a C-jelzésű sportterepjárót láthattuk gyártási kivitelben, aminek az év végére a piaci bevezetése is megkezdődik. Az EQ A eddig csak koncepció formájában tárult a szemeink elé, ám már a legnagyobb luxust kínáló EQ S-ről is érkeztek hírek. Az S-osztály alapján készülő prémium szedán gyártásának időpontját korábban 2020 és 2022 közé tette a Mercedes-Benz vezető mérnöke, így ha a vállalatnak sürgős az elektromos luxusszegmens meghódítása, akkor az EQ S a második villany-Merciként léphet piacra a sorozatból. Az EQ B-ről egyelőre annyi ismeretes, hogy a GLB 2021-ben megjelenő változata szolgáltatja az alapot hozzá, azaz egy kompakt crossoverre kell számítanunk. Az autót nemrég már lehetett látni erősen álcázva az EQ C társaságában egy északi havas tájon gurulva, azaz a mérnökök már aktívan dolgoznak a villanyos hajtáslánc fejlesztésén, amit egyébként a szélvédőre ragasztott „electric” matrica árult el. A kémfotósok fülébe az az információ jutott, hogy a hatótáv 500 kilométer körül mozog majd a WLTP szerint.

Forrás: autoblog.com

A tavaly szeptemberben bemutatott EQ C SUV-ra akkora a kereslet, hogy a gyártó már februárban kijelentette, nem lesz képes annyit gyártani 2019-ben, de valószínűleg 2020-ban sem, amennyit megvásárolnának az emberek. Egy darabig tehát biztosan nem lesz mindennapi látvány az utakon a teljes néven EQ C 400 4Matic-ként hívott jármű, ám aki még egyedibb kivitelt szeretne magának, annak a szintén a napokban tartott New York-i Autószalonon prezentált különleges fényezéssel és extrákkal bővített Edition 1886 speciális változatot kell kérnie.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.