Főoldal » elektromos autó » Villanyautóval a Dakaron – videón Ken Block futama

Villanyautóval a Dakaron – videón Ken Block futama

Izgalmas videót tettek közzé az Extreme E versenysorozat szervezői, melyen az Odyssey 21 tisztán elektromos SUV fedélzeti kamerájának szemszögéből nézhetjük végig Ken Block futamát az idei Dakar-rali utolsó szakaszán. Az Extreme E-ről korábban már többször is írtunk, a 2021-ben induló bajnokságban kizárólag villanyos terepjárók csapnak össze a Föld legzordabb területein, hogy egy ismeretterjesztő sportműsorban felhívják a figyelmet a klímaváltozás már érezhető hatásaira, valamint bizonyítsák, hogy az elektromos meghajtás a legextrémebb körülmények között is használható és szórakoztató. Eddig Szenegálban, Szaúd-Arábiában, Nepálban, Grönlandon, és Brazíliában hirdettek meg futamot, az esőerdőktől a gleccserekig, a hegyvidékeken és sivatagokon keresztül a legváltozatosabb terepviszonyok között.

A tavaly nyáron bemutatott Odyssey 21-es sportterepjáróból összesen 12 darab épül a versenysorozathoz, ezek egyikét vitte el az idén Szaúd-Arábiában megrendezett Dakar-ralira az Extreme E csapata. A verseny legutolsó, 20 kilométeres szakaszát január 17-én teljesítették a résztvevők, itt szállt versenybe az amerikai autóversenyző is, és ért el harmadik helyezést 9 perc 17 másodperces idejével. A dobogó legfelső fokáról 27 másodperccel maradt el Ken Block, ami nem rossz teljesítmény, tekintve, hogy ez volt az Odyssey 21 legelső éles bevetése. Az Extreme E egyébként egy rövidebb videót is közzétett korábban a dűnék megmászásáról:

A versenyszéria legelső futama 2021. január 22-24 között kerül megrendezésre Szenegálban.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.