KITÖLTÖTTED MÁR?

Segíts, hogy még jobb tartalmat készíthessünk!

Angliában is gyártásba kerül a tágasabb Nissan e-NV200

A csomagszállító cégek kisteherautói, amelyeket a házhoz szállítás utolsó kilométerein használnak, nem futnak túlságosan sok kilométert naponta, azonban a sok csomag miatt tágas raktérre van szükségük. Elektromos kisteherautóból sajnos még elég szűk a kínálat, így a választék szélesítéséhez megjelennek a kis szériás átalakítások is.

A szlovák székhelyű Voltia cég, amely karosszéria átalakításokkal foglalkozik, a Nissannal szoros együttműködésben elkészítette az e-NV200 elektromos kisbusz nagyobb rakterű változatát, amelyből már többszáz darab készült és fut Európa számos országában.

Az átépített autók mostantól jobb kormányos változatban is készülnek, mivel a Voltia és a Bevan Group együttműködési megállapodást kötött, és megkapták az engedélyt az Egyesült Királyságban és Írországban az átalakított elektromos áruszállítók forgalmazására.

Juraj Ulehla, a Voltia vezérigazgatója elmondta: „Büszkék vagyunk arra, hogy együtt dolgozunk a Bevan Csoporttal, amelyet számos potenciális brit üzleti partner közül választottunk hírneve és erős iparági pozíciója miatt.”

Az átalakítást a Bevan Group a Blackbury-ben elhelyezkedő üzemben végzi, a tervezett kapacitás heti 10 db autó átépítése. Az átépítés során a Voltia által szállított paneleket és alkatrészeket építik a Nissan alapokra, azonban a későbbiekben az összes szükséges alkatrész házon belüli gyártását tervezik, akár 20 új munkahely létesítésével.

Az átalakítással az autó raktere 8 köbméteresre növekszik, de készül egy kisebb, 6 köbméteres változat is. Az autó teljes hosszúsága 3 cm-rel 5 méter fölé növekszik, a raktér szélessége változatlan, 1,5 méter, magassága azonban 1,9, hosszúsága 2,5 méterre nő. A magas raktér nem csak a befogadóképesség miatt létfontosságú, hanem munkavédelmi okokból is: a gyakori rakodásnál biztonságosabb és kényelmesebb felegyenesedve végezni a munkát. A jármű villanymotorja és akkumulátora az eredeti, így a motor 80 kW teljesítményű és 254 Nm nyomatékkal rendelkezik, az akku kapacitás pedig 40 kWh. Egyetlen töltéssel akár 200 km-es hatótávolságra is képes.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.