KITÖLTÖTTED MÁR?

Segíts, hogy még jobb tartalmat készíthessünk!

Módosult az állami támogatás kiírása

Az elektromos autó vásárlásra igényelhető állami támogatás aktuális információ itt találhatók.

Az új elektromos autó vásárlására igénybe vehető állami támogatás eddig csak olyan autómárkák esetén volt elérhető, amelyek hazai képviselettel és szervizzel rendelkeznek. 2020. január 14-én módosították a GZR-D-Ö-2018 kódszámon futó, „Elektromos gépjármű beszerzésének támogatása” című pályázatot, így a kereskedői regisztrációhoz már nem szükséges szerviz üzemeltetése Magyarországon, elegendő egy olyan átvételi pontot fenntartani, ahol a vásárlók garanciális javításra leadhatják a járművet, az autót az átvételi pontról a regisztrált kereskedő külföldre szállíthatja javításra.

Balra a régi, jobbra az új feltételek

A változásnak köszönhetően amennyiben egy regisztrált kereskedő vállalja, hogy a járművet Magyarországon adja át a vevőnek, és garanciális probléma esetén a saját, Magyarországon lévő telephelyén átveszi, olyan autókra is igénybe vehető az állami támogatás, amelyek egyelőre nem rendelkeznek hazai képviselettel és szervizzel. Európába, illetve a szomszédos Ausztriába már több olyan gyártó is megérkezett, amelyeknek nálunk nincs szervize, mint például a kínai JAC, vagy a szintén kínai kézben lévő MG, melyek vállalkozó szellemű kereskedőkön keresztül eljuthatnak hazánkba is. A legismertebb ilyen márka azonban kétségtelenül a Tesla, amelynek forgalmazásával már több cég is foglalkozik az országban, a kiírásban korábban szereplő kitétel miatt azonban eddig nem voltak jogosultak az állami támogatásra. A fenti módosítás azonban lehetővé teszi, hogy a pályázatokat bonyolító IFKA-val való kereskedői szerződéskötés után a bruttó 20 millió forint alatti vételárú Teslák vásárlói is megkaphassák a maximum 1,5 millió forintos támogatást. A keretbe ideális forint-euró árfolyam esetén a Model 3 SR+ és LR változatai férnek be.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.