Elektromos Konákat hív vissza a Hyundai

Hibásan gyártott akkucellák gyanúja miatt tisztán elektromos Konákat hív vissza a Hyundai – jelentette be a mai napon Dél-Korea közlekedési minisztériuma. Az október 16-án kezdődő visszahívás a 2017 szeptembere és 2020 márciusa között összeszerelt villanyautókra vonatkozik, és összesen 25.564 példányt érint, ebből tudhatjuk, hogy egyelőre csak a hazai piacon eladott járművekkel szükséges meglátogatni a szervizt egy alapos átvizsgálás és szoftverfrissítés céljából. A visszahívásról először beszámoló TheElec hírportál információi szerint csak 2019-ben összesen 96 053 Kona Electric talált gazdára világszerte.

Nincs kizárva a lehetősége, hogy hamarosan más piacairól is visszahívja villanyautóit a Hyundai, a ma bejelentett döntésnek ugyanis komoly előzményei vannak. Ez idáig összesen 13 esetet dokumentáltak a hatóságok, amikor egy elektromos Kona töltés közben kigyullad, feltételezések szerint a hibás cellákban keletkezett rövidzárlat következtében. 11 alkalommal Dél-Koreában történt ilyen incidens, a másik kettőhöz azonban Ausztriában, illetve Kanadában kellett riasztani a tűzoltókat. Az utóbbi gyorsan körbejárta a világsajtót, hiszen nemcsak kigyulladt, hanem fel is robbant az autó akkumulátora, az utca másik oldaláig röpítve a tulajdonos garázsának ajtaját.

Ezek a tűzesetek vezettek oda, hogy a Hyundai, és a járművek akkumulátorát gyártó LG közösen megállapodott az önkéntes visszahívásról, mely véleményük szerint segít hamar visszaállítani a fogyasztókban megingott bizalmat. A probléma pontos oka azonban továbbra sem ismert, az LG állítja, hogy a vizsgálatok során egyetlen kísérlettel sem sikerült előidézni a rövidzárlatot, ezért tagadja, hogy hibás cellák okozták volna a tüzet. Mindazonáltal a két cég azt ígéri, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy megtalálják a probléma forrását és megfeleljenek ügyfeleik elvárásainak.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.