Főoldal » elektromos autó » Megmutatták az Amazon és a Rivian közös villanyautóját

Megmutatták az Amazon és a Rivian közös villanyautóját

Egy tisztán elektromos furgonokra leadott 100.000 darabos megrendelés már elég meggyőző jelzése annak, ha egy vállalat kibocsátásmentessé tenné hagyományos meghajtású áruszállító flottáját. A világ legnagyobb kereskedelmi cégeként működő Amazon a 2040-re kitűzött klímasemlegességet üldözi, és való igaz, hogy évente 4 millió tonnával kevesebb szén-dioxid emissziója remekül mutat a környezettudatosság jegyében tett lépések sorában. Egy alapvetően profitorientált cég életében azonban ennél fontosabb motivációs tényező a villanyautók olcsó fenntartása, ami hosszú távon óriási költségcsökkentést fog jelenteni a vállalat számára.

Amikor az Amazon leadta az elektromobilitás történek legnagyobb megrendelését a kisteherautót gyártó Riviannak, mindenki értetlenül állt a döntés előtt, hiszen a villanyautóról akkor még semmit sem lehetett tudni. Persze Jeff Bezos nem zsákbamacskát játszott több milliárd dollár értékben, a két cég a kezdetektől fogva összedolgozott a csomagszállításhoz optimális végeredmény érdekében. Habár a műszaki fejlesztést az autógyártó start-up végezte, ennek gyakorlatilag semmi nyoma sincs az autón, mindenhol Amazon feliratokat és logókat visel.

A partnerek közös villanyautóján számos olyan megoldás látható, mely jól ismert más amerikai cégek csomagszállítójáról, mint például az elölről és hátulról is hozzáférhető raktér, illetve a tolóajtós vezetőfülke. Néhány jellemzőt illetően viszont újított a Rivian és az Amazon. Szembetűnően hatalmas például a tengelytáv, ami azt eredményezi, hogy a jármű viszonylag kis méretei ellenére is terjedelmes csomagteret kínál. Az elnyújtott karosszériát még szokatlanabbá teszik az apró kerekek, de a retro stílusú kerek LED fényszórók is hozzájárulnak a sajátos külsőhöz.

A fejlesztés során a biztonság és a funkcionalitás kiemelt figyelmet kapott, az egész jármű úgy lett tervezve, hogy teljes mértékben megfeleljen a csomagfuvarozást végző alkalmazottak igényeinek. A Rivian kamerákat és szenzorokat helyezett el minden oldalon, így a sofőrök 360°-ban látják a külvilágot, és korszerű vezetéstámogató rendszerek segítségét is igénybe vehetik. A magányos sofőröknek az Amazon Alexája biztosít társaságot, de a közlekedési információkon, az időjáráson, és néhány infotainment funkción kívül sok közös téma valószínűleg nem lesz.

Az elektromos hajtásláncról nem kaptunk adatokat, de biztosak lehetünk benne, hogy a rábízott feladatot, azaz az utolsó kilométeres kiszállítást gond nélkül el fogja végezni. A tervek szerint a sorozatgyártást a jövő évben kezdi a Rivian, és már 2022-re 10.000 darab lehet belőle az utakon. Mind a 100.000 példány 2030-ig kerül leszállításra. Az Amazon világszerte zöldíti flottáját, csak Európában 1800 elektromos haszongépjárművet helyez forgalomba ebben az évben.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.