Villanyautó állami támogatás: így lehet hosszabbítani

A júniusi elektromos autó vásárlását ösztönző állami támogatás pályázat nyerteseinek a támogatói okirat átvételét követően 90 nap áll rendelkezésükre a szerződés megkötésére, amely hamarosan lejár, így nyomást érezhetnek azok, akik még nem döntötték el milyen elektromos autót szeretnének vásárolni.

Sokan lehetnek ebben a helyzetben, ezért megkerestük a pályázat lebonyolításával foglalkozó IFKA-t, hogy megkérdezzük van-e lehetőség hosszabbításra. Kérdésünkre elmondták, hogy a kereskedői szerződéses űrlapon a 91. naptól megjelenik egy mező, amelyben néhány mondatban meg kell indokolni a késés okát, azaz, hogy miért csak 90 napon túl sikerült megkötni a szerződést.

Arra azonban fontos odafigyelni, hogy amennyiben a támogatói okirat hatályba lépéstől számított 180 napon belül a szerződések nem kerülnek megkötésre és beküldésre, a Támogató nevében eljáró Lebonyolító szerv a Támogatói Okiratot visszavonhatja, melynek következtében a támogatás a továbbiakban nem használható fel.

Tehát gyakorlatilag nem 90 nap áll rendelkezésre a szerződés megkötésére és további 90 nap a szerződés beküldésére, hanem a teljes 180 nap alatt lehetőség van szerződéskötésre, egyedül arra kell figyelni, hogy a 180 nap letelte előtt be is küldjük a dokumentumokat.

Különösen jó hír ez azoknak, akik rendelkeznek támogatói okirattal és a mától rendelhető elektromos Daciara szeretnének lecsapni, mivel az elektromos kisautóra egyelőre nincs lehetőség a végleges szerződés megkötésére, de a következő 90 napban már lesz.

Azok számára is van jó hírünk, akiknek júniusban a másfél nap alatt nem sikerült beadni a pályázatot. A Zöld busz program debreceni elindulását követő sajtótájékoztatón Palkovics László megerősítette, hogy a jövő évben újra várható villanyautó vásárlásra pályázati lehetőség.  Az ígéretek szerint hamarosan megjelenik az elektromos kerékpárokra vonatkozó pályázat is.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.