Napelemről töltődnek a BKV villanybuszai Kelenföldön

Napelem-tetős autóbusz-tárolókat adtak át a BKV Zrt. Kelenföldi Divíziójának területén, a vállalat az itt található több mint 70 éves buszgarázsból látja el Dél-Buda térségének közösségi közlekedését. A nap energiáját hasznosító rendszer összteljesítménye 200 kW, a két busztároló tetejére telepített 648 darab, egyenként 310 W-os napelem-panel évente várhatóan 220.000 kWh-nyi elektromos áram termelésére lesz képes, ami a telephely éves villamosenergia-igényének mintegy 9%-át fedezi.

Forrás: BKV

A megújuló forrásból szerzett tiszta elektromosság a kelenföldi busztárolóban elszállásolt 20 darab kibocsátásmentes, teljesen elektromos meghajtású autóbuszt táplálja, a járművek energiaszükségletének 40%-a fedezhető fosszilis energiahordozók elégetése nélkül. Az utazóközönség számára biztosított környezetbarát technológiával működő járművek ezáltal nemcsak a budapesti lakosság levegőjét kímélik meg az egészségre káros anyagoktól, hanem az általuk felhasznált energia termelésével járó emisszió is töredékére redukálható.

Forrás: BKV

Az átadón részt vett Karácsony Gergely főpolgármester, aki beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a zöldgazdaságra épülő beruházások nem csak a klímaváltozás elleni küzdelemben fontosak, hanem a költséghatékonyság szempontjából is, és a BKV fenntartható működésében fontos szerepe lehet a hasonló projekteknek. Dorosz Dávid klímavédelmi és fejlesztési főpolgármester-helyettes hozzátette, hogy „ez a fejlesztés is bizonyítja, hogy a saját környezetünkben, életünkben is tudunk tenni a klímavédelemért.”

EZT OLVASTAD MÁR?  Amikor az áramszolgáltató tízezreket kapcsol le a hálózatról
Forrás: BKV

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a Társaság törekszik a megújuló energiaforrások előtérbe helyezésére és az élhetőbb környezet megteremtésére a fővárosban. Az, hogy éppen a legrégebben működő autóbusz-telephelyen valósult meg a fejlesztés, azt igazolja, hogy egy nagy múlttal rendelkező vállalat is képes válaszolni a jövő kihívásaira.

Forrás: BKV

A napelemes busztárolók átadásán mutatták be a hamarosan forgalomba álló maszkos buszokat is, melyek a járvány elleni védekezés fontosságára hívják fel a lakosság figyelmét.

Elektromos autót használsz?