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
auto
2024. 04. 27. szombat

Citroën ë-C3 bemutató: megeszi a Daciát reggelire?

elektromos autó

A Stellantis csoport úgy döntött, ideje felvenni a harcot a Renault-hoz tartozó Dacia márka megfizethető ajánlataival, és úgy tűnik a feladatra a Citroënt szemelték ki házon belül. Az új, negyedik generációs C3-ból lesz majd ugyan benzines is, de eleinte az elektromos kerül gyártásba.

A típus nem titkolt célja, hogy elcsábítsa a Dacia Spring ügyfeleit.

Teljesen új

A Volkswagen és a Tesla 25 ezer eurós/dolláros tervei kapcsán már többször leírtuk, hogy nem arról van szó, hogy eddig senki ne tudott volna kilencmillió forint alatt villanyautót gyártani, a kérdés inkább az volt, vajon le kell-e annyira csupaszítani ezeket a modelleket, hogy azok már senkinek sem kellenek, pedig a gyártó meg még pénzt se keres rajtuk.

A Dacia Spring sikere (no meg az újra és újra feltámasztott Volkswagen e-UP!) megmutatta, hogy igenis van igény a kisebb, olcsóbb villanyautókra még akkor is, ha sokan csak fanyalognak az alacsony hatótáv és egyéb műszaki paraméterek láttán. Az új Citroën ë-C3 most ebbe a szegmensbe készül betörni, és első olvasatra jó esélye van rá, hogy sikeres legyen.

A Stellantis Smart Car platform névre keresztelt új padlólemezéről azt mondja a gyártó, hogy ez natívan elektromosnak készült, de ez nem pont azt jelenti, amire elsőre gondolnánk, ugyanis később épül majd rá benzines verzió is. Az igazi különbség, hogy megfordult a gondolkodásmód, most már nem a belsőégésű platformra utólag rámókolt elektromos verzióról van szó, hanem egy olyan padlólemezről, amit eleve a villanyos változat igényeit szem előtt tartva terveztek.

A kisautó legújabb generációja 4,01 méter hosszú, tehát gyakorlatilag ugyanakkora mint elődje, így nem következett be az a már-már szokás, generációváltásoknál megfigyelhető növekedés, ami miatt a ma kisautói akkorák, mint a tegnap középosztálya. Azonban, ahogy a gyártó mondja, a változó vásárlói szokásoknak és igényeknek megfelelően SUV formajegyekkel látták el a C3-at, amelynek hasmagassága 3 centivel 163 milliméterre nőtt. A Springhez hasonlóan, fekete műanyaggal burkolt kerékjáratokat kaptunk, tovább erősítve a terepjárós képzetet, és a küszöböket is fekete díszléc fedi.

Kívülről feltűnő stílusjegy még a kéttónusú fényezés, valamint az, hogy ez az első típus ami megkapja a márka új emblémáját.

Az autó első légbeömlőin és a hátul a C-oszlop előtt található színes díszítőelemek, ránézésre 15 centi körüli műanyag csíkok, házilag cserélhetőek, így ha megunjuk, újakat vásárolhatunk a kereskedésben, ezzel felfrissítve az autónkat.

A beltérben az egyik legfontosabb változás, hogy 100 milliméterrel megemelték az üléspozíciót, így könnyebb a be- és kiszállás, valamint jobban rá lehet látni az útra is. A tervezők igyekeztek tágasabbá tenni az utaskabint is. Bár az új C3 csak 19 milliméterrel hosszabb és 6 milliméterrel szélesebb, mint elődje mind az első és hátsó utasok könyökterét, mind a hátsó üléssor térdterét sikerült 2-2 centivel megnövelni.

A kéttónusú kárpitozás és a több helyen feltűnő szövet burkolatok tovább növelik a minőségérzetet és barátságosabbá teszik a belsőt.

Az új C3 310 literes hátsó csomagteret kapott, a drágábbik felszereltségben pedig 60:40 arányban dönthető a hátsó üléssor.

Műszaki tartalom

A Spring kapcsán leginkább a harmatgyenge motort (max 65 LE) és a szerény hatótávot (230 km) érte kritika, azonban az ë-C3 ebben a tekintetben egy sokkal magasabb kategóriában játszik.

Az autó egy 83 kW, azaz 113 LE teljesítményű villanymotorral készül, ami 11 másodperc alatt gyorsítja az ë-C3-at százra, a végsebesség pedig 135 km/h.

Az akkumulátor – emlékeink szerint a Stellantisnál most először – LFP technológiájú, azaz sem kobalt, sem nikkel nincs benne, és jóval nagyobb élettartam mellett is jól viseli ha mindig 100 százalékra töltjük. A 44 kWh-s akkupakkot egyenáramon akár 100 kW-tal is tölthetjük, a fedélzeti AC töltő pedig akár 11 kW-os is lehet – azt egyelőre nem tudjuk, hogy ez széria-e vagy csak a magasabb felszereltség része.

Az új ë-C3 hatótávja 320 WLTP kilométer, amely a riválishoz képest 40 százalékkal több.

Felszereltség

A Citroën egyik döntése az volt a típus kapcsán, hogy az alacsony ár eléréséhez csökkentik a kombinációk számát, így az ë-C3 mindössze két felszereltségben, az alapáras You, és a feláras Max kiadásban érhető el.

Alapfelszereltség a LED első fényszórópár, két automata első elektromos ablak, a légkondi, és a hátsó parkolószenzor is, de minden autó megkapja a gyártó különleges HUD megoldását is. Ez annyiban eltér a más márkáknál megszokott megoldásokhoz képest, hogy nem a szélvédőre vetíti a képet, hanem a műszerfal fekete, penge alakú felső részén jelenik meg a kép, amely teljesen kiváltja a hagyományos műszeregységet.

Az alapcsomagban nincs központi LCD kijelző, helyette egy NFC képes telefontartót, vagy ahogy a gyártó hívja, dokkolót kapunk. A Smartphone Station használatát a gyártó úgy írja körül, hogy itt mindenki a saját alkalmazásait használhatja tetszés szerint a telefonja képernyőjén, de a kormányon lévő Home gomb segítségével bármikor visszatérhet a főképernyőre.

A feláras Max csomagban már benne foglaltatik egy 10,25 colos, Android Auto/Apple Carplay képes képernyő is, amihez tolatókamera is jár. A felszereltség része továbbá a vezeték nélküli telefontöltő, a bőrhatású kormánykerék, a fűthető és elektromosan behajtható, illetve fényre sötétedő tükrök, az oszthatóan dönthető hátsó üléstámla, kényelmesebb ülések, beépített navigáció, 17 colos könnyűfém keréktárcsák, a LED hátsó lámpák és az eltérő színű tető is.

Mindegyik változatot felszerelték alap sávtartóval és tempomattal, vészfékasszisztenssel, automata elektromos parkolófékkel, táblafelismerővel, távolságifényszóró-asszisztenssel és éberségfigyelővel is.

Az ingyenes Connect One szolgáltatás az e-call segélyhívót és a márka asszisztencia szolgáltatását teszi elérhetővé, míg az egyéves próbaidőt követően „szerény havi díj ellenében igénybe vehető” Connect Plus valós idejű forgalmi adatokat és három évig térképfrissítéseket tartalmaz – igaz ennek csak a Max felszereltség esetén van értelme és haszna. Szériában jár továbbá az ë-ROUTES alkalmazás, amely okostelefonra és a Max LCD kijelzőjére is elérhető lesz, és megtervezi az autó útvonalát, ismeri az aktuális fogyasztást, a hatótávot és az elérhető töltőket is. Ezt viszont hazánkban csak később vezetik majd be.

Ellenben mindenhol elérhető lesz az a mobilalkalmazás, amellyel autónkat távolról is elérhetjük, előfűthetjük vagy hűthetjük, és bizonyos funkciókat vezérelhetjük is.

Ár

Az új Citroën ë-C3 bejelentésekor a vállalat azt ígérte, hogy 25 ezer euro alatti indulóárat határoznak majd meg, és ezt olyannyira betartották, hogy még olcsóbb is lett a jármű, mint arra számítani lehetett.

A márka történetében most először, ott ahol közvetlenül értékesítik járműveiket, így Franciaországban, Németországban, Belgiumban, Hollandiában, Ausztriában és Portugáliában

egységesen bruttó 23.300 euró (~8,9 millió forint), függetlenül az eltérő helyi áfától.

Lengyelországban ugyanennyibe kerül a kocsi, csak átváltják az eurós árat zlotyira, és Olaszországban, illetve Spanyolországban is a központilag megszabott ár él, csak ott erre még rájön egy helyi regisztrációs adó. Ezek mind fix árak, nem lehet alkudozni a kereskedőnél, de ez azt is jelenti, hogy minden vásárló ugyanazt az árat kapja, nincs aki rosszabbul jár.

A próbagyártás már megkezdődött a cég szlovákiai üzemében, amelyet jelentősen át kellett alakítaniuk ahhoz, hogy felkészítsék az új modellre. Az új gyártási eljárásoknak és optimalizált terveknek köszönhetően viszont a negyedik generáció 25 százalékkal gyorsabban készül el, mint elődje, ami bizonyosan hozzájárult a versenyképes árhoz.

Magyar ára egyelőre még nincs az újdonságnak, de ha sikerülne az átszámítva 8,9 milliós ár közelében maradni, az elég erős ajánlat lenne, mivel a legfőbb rivális Dacia Spring is ennyibe kerül, de teljesítményben, hatótávban, felszereltségben, és, a látottak alapján, anyaghasználatban, komfortban jóval kevesebbet kínál.

Az autó előrendelése  holnap, október 18-án indul, a kereskedésekbe és a vevőkhöz pedig 2024 második negyedévében érkeznek az első példányok. Akinek pedig még ez is túl magas ár, az várhat a 2025-ben érkező 19.990 eurós változatra is, igaz annak 200 kilométeres hatótávja egy jóval szűkebb körnek lehet érdekes.

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.