Megnyílt a harmadik 50 állásos Supercharger állomás is

Bár Elon Musk nem tudta elérni azt a célkitűzését, miszerint 2017 végéig az év eleji Supercharger töltőállások számát a duplájára növeli – azaz összesen 10 000 töltőállást szeretett volna létrehozni szerte a világon -, a tavalyi év még így is rekordnagyságú töltőtelepítést eredményezett. A munkálatok természetesen 2018-ban is gőzerővel folynak tovább, a Tesla honlapja szerint jelenleg 1130 állomáson 8496 Supercharger töltőpont üzemel szerte a világon, melyek közül 20 állomás január eleje óta épült meg. Az új helyszínek között van egy 50 csatlakozós is, mely ugyanakkora, mint ami a sanghaji Lilacs Nemzetközi Kereskedelmi Központ mélygarázsában található, vagy ami Pekingben létesült november végén. Ráadásul ismételten az ázsiai ország gazdagodott Tesla töltőkkel, így jelenleg Kínában található a világ három leghatalmasabb Supercharger állomása. Mindez persze nem véletlen, a kínai vásárlók ugyanis fontos piacot jelentenek a Tesla villanyautói számára, a töltő infrastruktúra pedig nélkülözhetetlen része a további terjedésnek.

A legújabb, 50 autó töltését egyszerre lehetővé tévő állomás is Pekingbe került, az Arriva Hotel mellé, így ez a második Supercharger-park ebben a méretben a fővárosban, és egyben a 16. töltőállomása az amerikai gyártónak a megalopoliszban. Hasonlóan a dobogó legfelső fokán álló másik két kínai állomással, itt is meghaladja a teljes rendszer összteljesítménye a 3 MW-ot.

Ami a hatalmas Supercharger állomásokat illeti, nem csupán az ázsiai kontinensen akadnak belőlük. Bár 50 töltőállásosat nem, de 40-eset találunk az Egyesült Államokban, mely nem csupán az autók számára biztosítja a működéshez szükséges energiát, hanem a vezetők is felfrissülhetnek az állomáson felépített pihenőépületben egy kávé vagy szendvics társaságában. Az európai rekorder pedig egy norvég helyszín, mely 42 Tesla egyidejű töltésére képes. 2018 végére Elon Musk tervei szerint összesen 18 000 Supercharger töltő lesz elérhető világszerte.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.