Főoldal » elektromosautó-töltés » Romániában is elkezdte a töltők telepítését a MOL

Romániában is elkezdte a töltők telepítését a MOL

A 2030-ig szóló hosszú távú stratégiájának megfelelően a MOL a legfőbb szolgáltató szeretne lenni a közlekedési szektorban, amihez elengedhetetlen az elektromos autók számára használható töltőinfrastruktúrának kiépítésében való részvétel. A Magyar Olaj- és Gázipari Nyilvánosan működő Részvénytársaság már négy budapesti benzinkútján is üzemeltet villámtöltőt, a Limo szolgáltatás keretében pedig további 10 fővárosi helyszínre is kerülnek töltők az idei év végéig. A vidéki területek egyelőre a vállalat látóterén kívül esnek. Viszont Magyarország nem az egyedüli célpontja az olajóriás munkálatainak, a MOL most egy olyan helyen létesített villámtöltőt, ahol eddig még nem tette. A új töltő Bukarestbe került, a román főváros északi bejáratának közelében lévő Nicolae Caramfil utcai benzinkútra – tudtuk meg az MTI-hez eljuttatott közleményből. A töltő a PlugShare adatai szerint valójában már január 10-e óta üzemel, érdekes módon a hivatalos bejelentésre még csak most került sor.

A román főváros legelső villámtöltője DC oldalon 50 kW teljesítmény leadására képes CCS és CHAdeMO szabványon, AC oldalon pedig maximálisan 22 kW-on tölthetjük az autónkat. Hasonlóan a magyar benzinkutakon megszokottakhoz, az indítást és a leállítást a kút személyzete intézi RFID kártyával. A töltő a hét bármely napjának bármely időszakában rendelkezésre áll, és ingyenesen igénybe vehető.

Ilyen készülék Magyarországon még nem üzemel, de Romániában az OMV és a Petrom is telepített már a típusból (forrás: plugshare.com)

A helyszínválasztás igencsak meglepőnek mondható, ugyanis a PlugShare honlapot böngészve felfedezhetjük, hogy a környéken több töltő is elérhető. A főút másik oldalán, a MOL benzinkútjától alig 100 méterre ott a Mega Image szupermarket Type 2-es töltője, 200 méterre pedig a Lidl parkolójában is villámtölthetjük az autónkat. De 1 kilométeren belül találhatjuk az OMV villámtöltőjét is, amitől nem messze szintén másik két állomást is választhatunk, valamint a Porsche Romania töltője is csak néhány kilométerre fekszik.

DC oldalon 50 kW, AC oldalon 22 kW a maximális teljesítménye (forrás: plugshare.com)

A töltőket ábrázoló internetes térkép szerint Bukarestben jelenleg 12 villámtöltő található, országszerte pedig további 17, melyek többsége a német Kaufland hipermarketlánc tulajdonában áll. A vállalat többek között Ploieștiben, Brassóban, Marosvásárhelyen és Kolozsváron is rendelkezik villámtöltővel, valamint legújabban Nagyváradon is beüzemelt egyet, jelentősen elősegítve egy használható útvonal kiépülését a villanyautósok számára Budapest és Észak-Erdély között.

Villámtöltő hálózat Romániában (forrás: plugshare.com)

A MOL egyébként a NEXT-E töltőhálózat létrehozásában is részt vesz, mely Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon, Szlovéniában, Horvátországban, és Romániában biztosít töltési lehetőséget az elektromos autók számára. Ennek megfelelően a keleti szomszédunknál 14 új töltő kerül majd üzembe 2018 végéig. Nem hivatalos információk szerint ugyanebben az időszakban Magyarországon is készül 15 villámtöltő állomás országszerte a MOL kutakon.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.