Igen, itt a 35.000 dolláros Tesla Model 3 és ez még nem minden!

Mint szerdán megírtuk, tegnap mint derült égből villámcsapás úgy jött Elon Musk Twitter üzenete, miszerint csütörtökön, magyar idő szerint este 11-kor be fognak jelenteni valamit a Teslánál. Most megtudtuk eljött a 3 éve várt 13 millió forint körüli Model 3 ideje! A legolcsóbb verzió azonnal kapható lett Amerikában.

Hype

Meg kell hagyni,  Musk ért hozzá, hogyan kell a várakozásokat felkorbácsolni és ingyen reklámot csinálni a Teslának. A szerdai üzenete óta a fél internet azt találgatta, mi lehet a nagy bejelentés és vadabbnál vadabb kombinációkkal állt elő a közösségi háló népe. A drámai hatás kedvéért a bejelentés előtt nagyjából 2 órával lekapcsolták a Tesla online rendelési rendszerét és mindenkit ez az oldal fogadott:

“Természetesen 35 ezer dollár”

A Tesla már jóval a Model 3 bemutatása előtt azt tűzte ki célul, hogy az autó indulóára 35 ezer dollár legyen és ezért cserébe 220 mérföldes, azaz 350 kilométeres hatótávot kapjunk. Ezt Musk meg is erősítette az autó 2016-os premierjén, amikor azt mondta, hogy az ára pedig “természetesen 35 ezer dollár”. Az mindig világos volt, hogy kezdetben majd a drágább verziókat kapjuk csak, azonban a típus első 6 hónapjának gyártási nehézségei miatt ez az idő jócskán kitolódott.

A nettó 9.700.000 forintnak megfelelő amerikai vételárat mi nagyjából bruttó 13 millió forint környékére tippeljük majd ha elérhető lesz a verzió Európában is – erre valószínűleg még 3-6 hónapot várhatunk, de hivatalos időpont még nincs. Ami viszont igazán szenzációs, hogy mostani rendelés esetén Amerikában 2-4 héten belül megkapjuk a “fapados” Teslát.

És hogy mit rejt az új, induló, standard felszereltség?

Nos ezért a pénzért

kézzel kell állítanunk az üléseket és a kormányt, valamint műbőr helyett szövet a kárpitozás. Le kell mondanunk a prémium audió rendszerről is, alapszintű térképeket és navigációt kapunk (ebben nincs közlekedési infó) és a középkonzolban lesz 4 USB csatlakozó illetve tárolórekeszek. Úgy néz ki LTE kapcsolatot sem kapunk ennyi pénzért, így az autót frissíteni csak wifin tudjuk majd. Íme a standard fekete belső:

Amit már a korábbi pletykák kapcsán lehetett sejteni, de most már végre hivatalos: minden felszereltség megkapja a teljes üvegtetőt! Sőt, és ezt eddig nem sejtettük, járnak az elektromosan mozgatható és fűthető külső visszapillantó tükrök is. Az egyedüli dolog ami csalódást kelt, az az, hogy itt nem érhető el a Spotify app, hanem csak telefonunk Bloototh kapcsolatával tudjuk azt az autóba varázsolni, de azért ez túlélhető.

37.000 lett – maradhat?

Jött azonban olyan újdonság is amire eddig nem számítottunk. Az alap, Standard Range Model 3-hoz ugyanis nem rendelhető a Premium Package, helyette a Standard Range Plus nevű verziót választva megkapjuk a részleges prémium felszereltséget. Ez első ránézésre egy rendkívül vonzó csomag, amiben a legjobb extrák bújnak meg.

A 2000 dollár, azaz nettó 555 ezer forint felár ellenében megkapjuk a teljes prémium csomag elektromosan 12 irányba állítható és fűthető első üléseit, a műbőr kárpitokat és a fa berakást a műszerfalon, a normál térképeket és navigációt, LED-es ködlámpákat, kicsit jobb hangrendszert és az első konzolba 2 mobiltelefon dokkoló is jár.

Sőt, amire végképp nem számítottunk, ebbe a verzióba valami hatékonyabb és erősebb motor kerülhetett, mivel kapunk 20 extra mérföldet azaz nagyjából 30 kilométert, 16 kilométerrel nő a végsebesség  és 0.3 másodperccel jobban gyorsulunk 100-ra! Ez a verzió is azonnal gyártásba került és 2 héten belül átvehető az USA-ban.

És ez még nem minden, a mostani bejelentés tartogatott még meglepetéseket – ezeket egy külön cikkben végigvesszük.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.