Honda E: a dizájn a kulcsa mindennek?

A 2017-ben bemutatott koncepció óta az Urban EV elnevezést E Prototype-ra cserélte a Honda, néhány dizájnelem megváltozott, a retro stílus viszont továbbra is az autó erősségei közé tartozik – így foglalhatnánk össze a legújabb tudnivalókat a japán autógyártó tisztán elektromos városi kisautójáról, melynek formaterveiről tegnap rántotta le a leplet a Honda genfi látogatása előtt néhány nappal. Ez a prototípus ugyanakkor még nem teljesen végleges, de a látottak 98%-án biztosan nem fognak tovább módosítani a fejlesztők. Hogy a maradék 2%-kal mi történik, azt az év második felében mutatja meg a Honda, amikor már a sorozatgyártásba szánt változat kerül a kamerák elé.

A villanyautó specifikációit nem részletezték túl a japánok, mindössze egy 200 kilométeres hatótávolságról, és 30 perc alatt 80%-os feltöltést eredményező CCS gyorstöltési lehetőségről tettek említést, amihez élvezetes, hátsókerék-meghajtás általi vezetési élmény társul. Tekintve városi rendeltetését, az elérhető hatótáv több mint elegendőnek bizonyulhat, sőt, a kis méretű akkumulátor kellően alacsonyan tarthatja a vételárat is, ennél több pedig nem is kellhet annak, aki csak a budapesti dugókat és a szabad parkolóhelyek keresgélését szeretné túlélni egy megfizethető környezetbarát járműben. Mindazonáltal az eddig ismert adatok alapján a Honda E nem fogja végigverni a konkurenciát, egyedi és szerethető külseje viszont számos vásárlót szerezhet neki az európai nagyvárosokban. Ezzel pedig a gyártó is tisztában van, hiszen az autóról kiadott valamennyi sajtóanyag központi témája a dizájn, amiben az elektromos Honda egyértelműen különleges.

A legelső sorozatgyártott Honda E-k jellegzetes kerek „szemei” 2019 végén fogják először meglátni a napvilágot, de addig még két autószalonon is tiszteletét kell tennie a prototípusoknak.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.